Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

OBAVEŠTENJE ZA POLJOPRIVREDNIKE


U cilju blagovremenog preduzimanja preventivnih i operativnih mera i zadataka zaštite od izbijanja i širenja požara na otvorenom prostoru u vreme žetvenih i vršidbenih radova potrebno je da se u narednom periodu preduzmu pojačane mere zaštite od požara.


Opštinski štab za vanredne situacije je na sednici održanoj 21 juna između ostalog usvojio i Plan aktivnosti na preduzimanju preventivnih i operativnih mera i zadataka zaštite i spasavanja u nastupajućem periodu, povećane opasnosti od izbijanja i širenja požara na otvorenom prostoru u vreme žetvenih radova.


U realizaciji naloženih obaveza vršiće se koordinacija rada štaba i svih subjekataod značaja za zaštitui spasavanje na teritoriji opštine Srbobran.
Vreme sazrevanja pšenice i ječma, kao i žetveni radovi nose potencijalne opasnosti od nastanka požara. Stim u vezi potrebno je blagovremeno preduzeti preventine mere zaštite od požara, a shodno Pravilniku o merama zaštite od požara u poljoprivredi, koje se sastoje u sledećem:


- Sve poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi i transportu strnih useva moraju biti tehnički ispravne i snabdevene hvatačima varnica,


- Svakodnevno po završetku rada poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi treba oprati, očistiti od pleve i masnoće, kontrolisati razvodni sistem za gorivo i električnu instalaciju,


- Izvršiti obuku svih lica koja rukuju poljoprivrednim mašinama u žetvi i transportu za primenu protivpožarnih mera,


- Poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi i transportu strnih useva potrebno je da imaju sledeću opremu:


KOMBAJN – ručni aparat za gašenje požara prahom S-9, ašov, lopatu i lanac na zadnjoj osovini za sprovođenje statičkog elektriciteta.


TRAKTOR – ručni aparat za gašenje požara prahom S-2 ili S-3, ašov i lopatu.


- Brigada sa tri i više kombajna, pored navedene opreme mora imati autocisternu ili cisternu sa traktorskom vučom kapaciteta 3000 do 5000 litara vode sa pumpom i opremom za gašenje požara.


- Ako su strni usevi zasejani na kompleksu zemljišta većem od 50, a manjem od 100 hektara, žetva se otpočinje prokošavanjem useva po sredini, najmanje u širini od 15 metara. Na kompleksu zemljišta većem od 100 hektara, prokošavanje se vrši tako da se odvaja približno svakih 50 hektara najmanje u širini od 15 metara. Po završetku prokošavanja, prokošeni pojas se mora odmah preorati.


- Kamarisanje slame vršiti po propisu na bezbednoj udaljenosti od objekata.

Pored ovoga potrebno je naglasiti da su Zakonom o zaštiti od požara privredna društva, zemljoradničke zadruge, ustanove ili druga pravna lica, preduzetnici i poljoprivrednici koji vrše žetvene radove dužni da preduzmu posebne mere zaštite strnih useva od požara. Takođe je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE SRBOBRAN
 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.06.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen