Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Crna hronika

IN MEMORIAM - RADOSLAV FILIPENDIN


Danas je sahranjen Radoslav Filipendin, jedan od onih koji su svojim delima pisali istoriju Srbobrana dvadesetog i početka dvadeset prvog veka. Nekadašnja njegova gimnazijalka, košarkašica, a danas profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu odlučila je da se na ovaj način oprosti sa njim i ukaže nam na veličinu koju smo izgubili.


Srbobran je danas ispratio jednog od najvećih ljudi Srbobrana savremenih dana - Radoslava Filipendina. Skromno i tiho, kako je i živeo. Porodica i prijatelji su ispratili ovog neobičnog i vrednog čoveka u tišini i čuđenju. Kako je moguće da sem direktorke Gimnazije niko nije imao ništa da kaže o njegovom radu?

Njegova ostavština u tom istom Srbobranu je ogromna. Filipendin je 32 godine bio direktor Gimnazije, branio njen opstanak i status bez obzira na pritiske, sačuvavši kvalitet i integritet škole koja je proizvela mnogo vrednih ljudi. Posvećenost i odgovornost sa kojom se bavio svojim poslovima je omogućila trajanje jedne od najznačajnijih institucija opštine Srbobran.

Druga velika društvena aktivnost je bila košarka. Srbobran je bio prepoznatljiv po košarci, sportski uspesi generacija košarkaša i košarkašica su bili vođeni, bez para i slave, velikom zaslugom ovog čoveka. Pedagoški, a prijateljski uticaj na razvoj brojnih mladih generacija se i danas prepričava. Sa takvim trenerom, za nas sve, košarka je bila i radost i obaveza i sam život. Sa čestitim stavom prema radu i ljudima, sa iskrenim idejama koje je sprovodio u delo, Filipendin je zaslužio da mu se Srbobranci svakodnevno zahvaljuju.

Ali u Srbobranu to nije tako.Ne postoji vrednovanje rezultata, ni ljudi, a braniti obrazovanje i sport je previše bajkovito za one koji su pored Gimnazije i sportske hale bili samo u prolazu. Srećom, to nije omelo Radoslava Filipendina u njegovim sjajnim uspesima. Ne mogu ih nabrajati, jer nisu svi ni merljivi vidljivim aršinima, oni traju sa nama svima. Kao svesni profesor istorije, Filipendin je stvarao istoriju Srbobrana.

Počivaj u miru veliki i dobri čoveče!

Prof. dr Leposava Grubić - Nešić

redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.07.05   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 51
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen