Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

OVE GODINE, U NEDELJU 23. TRADICIONALNA ŽETVA


Sredinom jula, po tradiciji, u Srbobranu se održava manifestacija "Tradicionalna Žetva". Klub za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine iz Srbobrana zakazao je za 14. Jul (nedelja) manifestaciju „Tradicionalna žetva“.


U saopštenju koje smo dobili dalje se kaže:


- U dvorištu OZZ-a (kod mešaone na Begluku), domaćini očekuju ekipe žetelaca iz svih krajeva Vojvodine. Ova manifestacija ima za cilj očuvanje žetelačkih običaja sa početka prošlog veka. Stručni žiri nagrađuje rad u polju, opremu kojom se radi, izgled nošnje žetelaca, i doručak koji spremaju domaćice. Svaka ekipa raspolaže kosom, velikim grabljama zvanim begeš, priborom za otkivanje i oštrenje kose, a „konopi“ za vezivanje snopova praviće se na licu mesta, kao nekada, od žita. Pored takmičenja u žetelačkim poslovima, održaće se i nadmetanja u starim disciplinama kao što su trčanje po strnjici, trka u džakovima i nadvlačenje konopca. Na kraju manifestacije goste I takmičarske ekipe očekuje zajednički ručak. Svi prisutni imaće mogučnost da uživaju i u bogatom kulturnom program, koji počinje ujutru u 8 časova.

Sponzori ovogodišnje manifestacije su opština Srbobran, Mađarski Nacionalni Savet, Fondacija Bethlen Gabor i mnogi drugi. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.07.09

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen