Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

HADŽI ZORAN LAZIN O KRALJU PETRU U DOMU KULTURE


Dom kulture ugostio je publicistu Hadži Zorana Lazina i njegovu izložbu sakupljenih fotografija, slika, pesama i zapisa o kralju Petru I. Ovim događajem koji se odigrao u galeriji Doma kulture, obeležen je jedan jubilej, 175 godina od rođenja kralja Petra I Karađorđevića, velike istorijske figure i ličnosti. Prikupljeni arhiv Lazina, izložen je na 14 velikih panoa, u formatu koncizne i pregledne prezentacije.


Izložbu je predstavila i najavila Milica Zarić, direktor Doma kulture:

- Velika mi je čast što Dom kulture večeras ima priliku da ugosti gospodina Hadži Lazina i izložbu koju je posvetio kralju Petru I Oslobodiocu. Naime, kako bi gospodin Hadži rekao, Srbobran je jedina opština koja baš na današnji dan, stosedamdesetpetogodišnjicu Kralja Petra I, na ovakav način, obeleževa ovako veliki jubilej, kazala je Zarićka i dodala:

- Ovo je samo prvi deo puta ove izložbe. Naša neka ideja je da od septembra ova izložba svoj put nastavi u svim školama na teritoriji opštine Srbobran jer smatram da iz ove izložbe može puno toga da se nauči.

Nakon njenog obraćanja posetiocima galerije, Srbobrancima se obratio i sam Hadži Zoran Lazin.

Beseda erudite, poput njegovih prezentacija, bila je jasna i informativna. On je govorio o značaju istorijske figure kao što je to Petar I i o tome koliko toga malo znamo o ovom srpskom vladaru, zbog čega bi trebalo da znamo više, i šta je to više što bi trebalo da znamo što je on pri svom samostalnom istraživanju otkrio. Slušaocima su za uho mogle zapasti sledeće dve izreke na koje se stalno vraćao, a koje su obeležile lik Oslobodioca kao onog koji se nalazi na među između istina tih izreka, istoj onoj na kojoj se i Srbija nalazi vekovima unazad. Istorija je učiteljica života i nju pišu pobednici.

- Dragi prijatelji, poštovani Srbobranci, ja sam zaista vrlo srećan što sam upravo danas, tj. večeras, ovde u mestu Srbobran koje u 21. veku opravdava svoje časno ime. Zašto mislim da je to tako? Prvo zato što, koliko sam ja obavešten, a kažu da sam dobro obavešten, ovo je jedina manifestacija koja se dešava uoči dana kada je pre 175 godina Petar Karađorđević, sin Aleksandra Karađorđevića rođen u Beogradu.

Trebale su da prođu silne godine, više od jednog veka, kako je Petar umro, i zapravo jako malo toga znamo o njemu. Ja sam se potrudio sa ovom izložbom koja je evo, danas i u Srbobranu i zato sam zahvalan predsedniku opštine Radivoju Paroškom i Milici Zarić i drugim ljudima iz Dome Kulture na mogućnosti da je predstavim.

Ja ću sad ovde nešto izgovoriti, nešto što vi svi jako dobro znate, a to su zapravo dve velike izreke i istine. Jedna je nastala još u rimsko vreme i kaže "Istorija je učiteljica života". Druga je nastala kasnije i glasi "Istoriju pišu pobednici".

Između ove dve velike istine se nalazimo mi kao jedan, relativno mali narod, koji se zatekao na balkanskoj vetrometini i koji za razliku od nekih mnogo većih, i da ne kažem kulturnijih naroda, nažalost, stalno je varirao između ove dve velike istine, izjavio je Hadži Zoran.

Hadži Zoranov govor o Petru I, otpočeo je ovim rečima na koje se kasnije često vraćao, a sama izvedba obeležena je kratkim pauzama u toku kojih je Jovana Mrkšić izvodila recital različitih pesama posvećenih liku i delu kralja Petra I Karađorđevića.

U Srbobranu. 11.07.2019.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.07.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen