Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Sport

PODSEĆANJE NA PRVOG SRPSKOG OLIMPIJCA!


Olimpijske igre u Riju su počele ženskim fudbalom. Otvaranje je održano 05.avgusta...


Svečana ceremonija otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru održana je 5. avgusta na legendarnom stadionu Marakana, od 1:00 časova, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Spektakl za pamćenje obeležio je rekordan broj zemalja učesnica. Ukupno je nastupilo više od 10.500 sportista iz čak 206 svetskih zemalja, među kojima su se na svečanoj ceremoniji predstavili i takmičari iz naše zemlje.

Zastavu Srbije nosila je Ivana Maksimović, naša predstavnica u streljaštvu.Dok Olimpijske igre traju, ovo je dobra prilika da se setimo Momčila Tapavice, prvog Srbina koji je nastupio na Olimpijskim igrama.

Tapavica je rođen 1872.godine u Nadalju. On je prvi Srbin koji je nastupio na Olimpijskim igrama i to 1896 godine na prvoj Olimpijadi u Atini. Takmičio se u 11 sportova pod zastavom tadašnje Ugarske i osvojio je treće mesto u tenisu.

Momčilo Tapavica je zanimljiva istorijska ličnost koja je ostavila dubok trag. Podjednako kao u sportu bio je uspešan i profesionalno. Gimnaziju je Tapavica završio u Novom Sadu gde je i počeo da se bavi sportom. Nastavio je na studijama u Budimpešti i bio je vrlo uspešan atletičar. Pored raznih atletskih disciplina, postizao je uspehe u tenisu, rvanju i dizanju tegova, tako da je na Prvim Olimpijskim  igrama kao član trinaestočlane reprezentacije Ugarske (Austrija je nastupala samostalno) učestvovao u 11 različitih disciplina.

Istorijski spisi kažu da je imao samo jednu manu, a to je da je precenio, te godine u Atini, svoje mogućnosti, tako da ga je povreda ruke sprečila da uzme barem još dve medalje.Po povratku u Novi Sad prestao je aktivno da se bavi sportom i nastavio je rekreativno da trenira.

Matica Srpska

Njegova profesionalna karijera je takođe upečatljiva.Pošto je u Budimpešti završio studije arhitekture, projektovao je niz značajnih zdanja, a jedno od svakako najpoznatijih je zgrada Matice Srpske u Novom Sadu. Nakon ženidbe 1908.godine na poziv kralja Nikole napušta Novi Sad i odlazi u Crnu Goru. Na Cetinju po njegovom projektu izgrađene su zgrade Nemačke ambasade i Državne banke Crne Gore. U Herceg Novom projektovao je hotel "Boka", ali on je stradao u zemljotresu 1979.godine.Momčilo Tapavica ima spomen kuću u Herceg Novom a početkom Olimpijskih igara u Londonu, olimpijci vaterpolisti Miodrag Krivokapić i Vaso Subotić položili su venac na spomen kuću Tapavice u Herceg Novom.


Momčilo Tapavica umro je 1949.godine u Puli, gde je bio glavni gradski projektant. U sportskoj istoriji Herceg Novog upisana su imena, sina Momčilovog, Mirka koji je bio član vaterpolo kluba Jadran i ćerke Jasne koja je bila prva teniserka u ovom primorskom gradu.

Prva bista u Nadalju (S.Đ.)

Bista Momčilu Tapavici, Nadaljčanu koji je uspeo da upiše ime u istoriju Olimpijskih igara postavljena je u Nadalju u centru sela, na inicijativu Mesne zajednice. Najpre postavljena je bista - poklon, koja nije bila, pre svega, u srazmeri sa postamentom, pa nije odavala pozitivan utisak.

Danas u Nadalju (S.Đ.)

Nakon toga na postament je postavljena bista rad akademskog slikara Dragana Šijačkog, Nadaljčana koji  živi i radi u Zagrebu. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.08.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 39
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen