Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

DRUGI U SRBIJI, AKREDITACIJA NA SEDAM GODINA!


U Domu zdravlja danas je održana konferencija za medije u sklopu posete predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog i člana Opštinskog veća, dr Ilije Gazepova, ovoj značajnoj ustanovi za našu sredinu.


Predsednik opštine Radivoj Paroški i dr Ilija Gazepov danas su u toku prepodnevnih časova posetili zgradu Doma zdravlja u Srbobranu. Povod za ovu posetu je dobijenje akreditacija na sedam godina od strane državne agencije za akreditaciju u Beogradu, kao potvrda kvaliteta rada ove ustanove.
 

- Naš Dom zdravlja u Srbobranu, obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za preko 16 000 stanovnika. Trenutno imamo 101 zaposlenog, koji vredno rade. Obavimo godišnje oko 200 000 pregleda, 120 000 laboratorijskih analiza i moram vam reći da naše fakture u primarnoj zdravstvenoj zaštiti daleko nadmašuju fakture ostalih ustanova u južnobačkom okrugu, a 30. aprila naš Dom zdravlja dobio je akreditaciju na sedam godina od državne agencije za akreditaciju, što je svakako rezultat jednog dobrog, dugotrajnog i iscrpnog rada u našoj ustanovi i zbog toga se od sveg srca zahvaljujem zaposlenima, kazao je direktor Doma zdravlja na Konfereciji za medije i dodao:

-  Institut za javno zdravlje, Batut, koji je krovna ustanova koja prati kvalitet rada u zdravstvu, naš Dom Zdravlja plasirao na drugo mesto u Srbiji. Na tome zahvaljujem svima i mislim da možemo time da se ponosimo.


Doktor Kladar osvrnuo se na značajan doprinos opštine u postizanju dobrih rezultata i dodao:

- Mi smo za ovu godinu dobili 28 000 000 dinara i sad da ne govorim o strukturi tog novca, rekao bih ono što je najznačajnije. Retko koja opština u Srbiji specijalizira četiri čoveka odjedanput. U isto vreme, opština je obezbedila radiološku zdravstvenu zaštitu i van kadrovskih standarda za ovu opštinu plaća specijalistu pneumofiziologa. Ono što opština Srbobran ima, van standarda za ovu opštinu i druge Domove zdravlja ove veličine, jeste specijalista neuropsihijatar, psiholog i oftamolog. Novcem budžeta opštine kupili dva aparata, jedan je u prostorijama Doma zdravlja, u laboratoriji, to je centrifuga sa 30 ubodnih mesta za epruvete, vrednosti 200 000 dinara, a u utorak nam stiže kardiotopografski aparat, jer je postojeći već pri kraju amortizacionog perioda, cena je negde oko 210 000 dinara.

Kladar je takođe naglasio:

- Kupljeni su i računari, isto iz budžeta opštine, odvojena su sredstva za novi program za finansije u vrednosti od 500 000 dinara, sledi nam raspisivanje nabavke za projekat hidrantske mreže, a ja se nadam da ćemo ove godine to završiti kako bi na kraju godine mogli odvojiti prostor na dečijem kojim se razdvajaju bolesna i zdrava deca. Vrednošću našeg predsednika i njegovom aktivnošću i saradnjom sa Naftnom industrijom Srbije, u okviru projekta "Zajednici zajedno", obezbeđena su sredstva donacije od 5 000 000 dinara. Stanje tog projekta je sada pred potpisivanjem i nadamo se do kraja godine da ćemo obezbediti jedan kvalitetan ultrazvučni aparat.

Prvi čovek lokalne samouprave, Radivoj Paroški potom je ukazao na dobu saradnju lokalne samouprave i Doma zdravlja:

- Mi smo uvek tu da pomognemo koliko je to u našoj moći i vidite i sami da se trudimo da obezbedimo direktno ili indirektno ona sredstva koja su neophodna. Mi smo obezbedili neke dodatne programe kroz budžet, od toga da finansiramo preglede naših sportista preko Doma zdravlja, preko nekih drugih programa koji se finansiraju iz budžeta. Mogu da vas obavestim da u prvoj polovini godine ostvarenje budžeta kada je u pitanju Dom zdravlja prelazi preko 50% što znači da imamo prioritet kada je u pitanju finansiranje ove ustanove.

Paroški je još dodao:
- Veoma je važno i to da smo uspeli u prethodnom periodu da završimo deo pedijatrije koji bi bio uslov za dobijanje akreditacije na duži period. Ostali su još neki sitniji poslovi iako su veoma važni kao što je hidrantska mreža koja do današnjeg dana nije urađena ali tu su i neke druge investicije koje ćemo uspeti da završimo.

Pomenuto je i stanje i pitanje rada ambulante u Nadalju, a dr Kladar se o ovoj temi izjasnio jasno i koncizno tvrdeći da će ambulanta nastaviti sa radom i da neće biti zatvorena budući da nema razloga za tako nešto, tvrdeći da građani Nadalja “mogu biti 100% sigurni u zdravstvenu zaštitu”.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.07.26   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 44
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen