Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2219/ministar-poljoprivrede-danas-posetio-turiju/

Verzija za tampu / To ScreenviewMINISTAR POLJOPRIVREDE DANAS POSETIO TURIJU


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Petra Novakovića, gde se susreo sa više poljoprivrednika i rukovodstvom lokalne samouprave.


Uz domaćina Petra Novakovića sa sinovima, ministra Nedimovića dočekali su Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine, članovi Opštinskog veća, Saveta Mesne zajednice Turija, predstavnici javnih preduzeća i drugi.

Dušan Novaković, druga generacija na gazdinstvu Novakovića, upoznao je ministra Nedimovića sa radom i planovima ovih proizvođača.

- Bavimo se ratarskom proizvodnjom, od prošle godine i voćarskom proizvodnjom na četiri hektara. Zahvaljujem se ministru Nedimoviću što je odabrao da poseti naše gazdinstvo, kao i lokalnoj samoupravi na tome što je obezbedila elektrifikaciju polja, koja će nam dosta olakšati proizvodnju, sniziti troškove i učiniti nas konkurentnijim.

Medijima su se obratili ministar Nedimović i predsednik opštine Paroški:

- Sredstvima iz opštinskog budžeta uradili smo elektrifikaciju 150 hektara, a vidimo da je politika Vlade Srbije upravo da se menja struktura poljoprivredne proizvodnje. Atar od 27.000 hektara uglavnom je okrenut prema ratarstvu, ali kroz subvencije iz budžeta opštine i uz podršku iz budžeta Pokrajinske vlade i Vlade Srbije, stvaramo uslove da se naši poljoprivrednici bave i drugim granama poljoprivredne proizvodnje - voćarstvom i povrtarstvom. Elektrifikacijom atara otvaramo prostor za razvoj seoskog turizma. Elektifikacija je pokrila deo turijskog i srbobranskog atara, u blizini zaštićenog parka prirode Beljanska bara, što smatramo da može da bude dodatni sadržaj za razvoj turizma, rekao je Paroški.

Plan je da se sledeće godine mreža proširi na dodatnih 150 hektara.

Ministar Nedimović je ukazao na isplativost voćarske proizvodnje:

- Voćnjak iza nas dogodine će biti veoma izdašan i cenim da će ovih četiri hektara trešanja donositi novca koliko i 100 hektara pšenice i kukuruza, ako ne i više. To je budućnost Srbije, da menjamo strukturu proizvodnje u korist onoga što se traži na tržištu. U ataru opštine Srbobran imamo površinu od 150 hektara na kojoj je izvršena elektrifikacija i to je trend koji ćemo mi nastaviti. Vlada Srbije je u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji uradila elektrifikaciju, u Žitorađi, Varvarinu, Leskovcu, dok je ovde opština Srbobran sve sama uradila. Sledeće godine će biti otvoren novi konkurs za elektrifikaciju i navodnjavanje, rekao je ministar Nedimović.
Predsednik opštine Srbobran je ocenio da je veoma značajno što su ovom prilikom poljoprivrednici imali priliku da u neposrednom razgovoru sa ministrom postave pitanja i otvore teme koje ih muče.

- Poljoprivrednici su se interesovali i na koji načim mogu dobiti podsticaje za uređenje atarskih puteva, kojih ima jako puno. Ministar je najavio jednu važnu novinu u ovoj oblasti; naime, priprema se odluka prema kojoj će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa lokalnim samoupravama obezbeđivati mašine koje mogu jednostavno i brzo da uređuju atarske puteve. One koštaju oko 2,5 miliona dinara i u ovoj ceni bi Ministarstvo poljoprivrede obezbeđivalo 85 posto, a lokalna samouprava 15 posto sredstava. Mislimo da možemo na ovaj način da uzmemo dve mašine i tako urediti atarske puteve u našoj opštini na kvalitetan način, kako bi poljoprivrednici biti zadovoljni, rekao je Paroški.


 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign