Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SUTOMORE - MESTO GDE SE RADJAJU PRVE LJUBAVI


Davno je to bilo kad se u dvorištu srbobranskog odmarališta u Sutomoru, baš tu gde se danas nalazi parking pod krošnjom loze igrao preferans, meksiko, a bogami i šah. Kad su se okrećale ture hladnog piva a smene trajale dve i tri nedelje. Danas je drugačije. Ipak ima nešto zajedničko tom davno prošlom vremenu i ovom danas. To su slano Jadransko more i mladost koja Sutomoru daje poseban čar.


Da nije Sutomora mnogi Srbobranci nikad ne bi naučili da plivaju, da nije ovog malog mesta na crnogorskom primorju, koje budi rečeno više i nije tako malo, izgradilo se poslednjih godina i još se gradi, mnogi nikad ne bi videli more, takođe mnogi su se ovde po prvi put zaljubili, poljubili... Sutomore je kao ljubav. Ako je ne osetiš, ako je ne prepoznaš i ako je ne tražiš nećeš je ni imati. Samo će proći pored tebe kao stranac i nikad nećeš znati šta si propustio.

U Sutomore se putuje autobusom, vozom, avionom, a kako izgleda najčešće automobilom. Voz zbog radova na prugi Novi Sad - Beograd vozi samo od Beograda, ali zato od pre neki dan automobilom se putuje lakše i brže.

Od Srbobrana do Čačka treba Vam dva i po sata. Autoput Miloš Veliki značajno je doprineo da putovanje bude lakše,brže i sigurnije. Doduše, problemi su na delu puta od Čačka do Zlatibora gde se trenutno obavljaju radovi, tako da ipak naoružajte se strpljenjem. Putuje se sporo i najčešće se vozila iz suprotnih smerova puštaju neizmenično.

Posle Zlatibora put je dobar i ako krećete na put preporučujemo ručak na Zlatarskom jezeru. Ćevapi su odlični. Provereno. I nije skupo, a ambijent je prelep. Pogled na bistro plavetnilo jezera, vetrić koji prija u hladovini suncobrana i samo ko je veliko zakeralo može da nađe manu ovoj lepoti prirode.

Na put za Sutomore, mesto za drugu pauzu je po nama takođe kraj vode. Ovaj put kraj reke Tare. U opštini Kolašin, restoran se zove Raj na Tari. Znam, zvuči pretenciozno, ali verujte ima smisla.

Limunada je 1.2 evra, espresso 1, a palačinke su 1.3 evra. Hladovina je savršena, a Tara hladna i kao stvorena za umivanje, da se osvežite nakon nekoliko stotina kilometara. Deca mogu da se igraju, za njih su domaćini napravili igralište, a osoblje je više nego ljubazno.

Kanjonom Morače vozite oprezno i lako stižete do Podgorice. Zatim pored Skadarskog jezera, do Virpazara i nakon tunela Sozina stigli ste. Sutomore Vas čeka raširenih ruku. Odmaralište Srbobran - Plava obala u samom centru. Mi smo upravo stigli, a kažu da je septembar najlepši u Sutomoru.

Ako se po jutru dan poznaje biće ovo jedna topla, ljudska priča iz Sutomora, o kome su se govorile i još uvek raspredaju razne priče, ali gde zapravo svako ko voli Srbiju mora da nađe duši mesta. Ko Srbiju ne voli, neka ne dolazi ovamo. Nije ovo za vas...

Inače, za one koji ne znaju, jedan od onih koji je prepoznao čarobni miris Sutomora i koji je pevao o ovom malom primorskom gradiću u Crnoj Gori je i Miladin Šobić, legendarni i neponovljivi crnogorski kantautor:.

Vezalo nas naše more
mali gradić Sutomore
razdvojila pruga duga
što sjeveru vodi s juga...

Za kraj fotografija Sutomora u dva ujutro, sa naše terase. Mirno je, tiho, čuje se samo kako talasi tiho ljuljuškaju šljunak na obali.

Nastaviće se...

Aleksandar Šijačić

Sutomore 23.08.2019. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.08.22   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin