Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SUTOMORE - MESTO NA KOJE SE UVEK PONOVO DOLAZI


Znate kad je najlepše u Sutomoru? Naravno da su mišljenja podeljena, ali možda je ipak najbolje verovati onima koji celo leto provode u jednom od najpopularnijih letovališta na Crnogorskom primorju, pre svega, gostiju iz Srbije. Oni su jednoglasno složni - u Sutomoru je najlepše u septembru...


Danas je Sutomore bilo na visini zadatka. More je dostiglo temperaturu od 25 stepeni celzijusa, a spoljašnja je išla dobrano preko 30. Plaže prepune turista, kupača. More čisto za neverovati pored tolikog sveta. Kažu poznavaoci prilika sutra će biti još više sveta. Dolaze Podgoričani na kupanje. Vikendom je tako, pa valja rezervisati ležaljke na plaži blagovremeno. Inače, ako je nešto skupo, a malo toga jeste u odnosu na cene kod nas u Srbiji, to su te famozne ležaljke na plaži. Dve ležaljke i suncobran dnevno koštaju 10 evra. Istina, mnogo je to para, ali ako nema slobodnih već u deset sati, onda je i laicima jasno zašto je to tako. Potražnja kreira cenu.

Odmaralište Srbobran radi punom parom. Trenutno nema slobodnih kreveta čuli smo na recepciji. Traži se krevet više, zato ako planirate u Sutomore u septembru ili ovih dana, obavezno proverite, nazovite i rezervišite sobu.

Ima dosta Srbobranca ovde i to od mladih do najstarijih naših sugrađana. Uglavnom svi su zadovoljni i kako kaže jedan naš sagovornik, dobili smo ono što smo platili i zbog čega smo došli.

On je jedan od onih koji se Sutomoru vraća iz godine u godinu. Kaže, sve mu ovde odgovara. Među svojim ljudima je, cene su kao kod kuće, plaža na deset metara, sobe uredne i čiste. Njemu je to sasvim dovoljno za odmor.

Utisak je da većina gostiju koja dolazi u Sutomore upravo to i očekuje od ovog malog simpatičnog mesta. Zato mu se i vraćaju tokom leta.

Sutomore je poznato po svojim plažama. Glavna plaža duga je oko 1,6 km, sa sitnim peskom, bistrom vodom i svim neophodnim sadržajima: ležaljke, suncobrani, cafe barovi i restorani, skuteri, katamarani, sportovi na vodi, mogućnost ronjenja sa opremom. Poznato je da pesak na ovoj plaži ima isceliteljsku moć i dobar je za osobe koje boluju od reume. To je razlog zašto su čak i mlečanski plemići dolazili ovde pre 3 veka, kako bi se oporavili od vlage u Veneciji.

Ne znam da li znate, ali evo priče za kraj današnjeg javljanja. Sutomore, koje se nekada zvalo Spič – po latinskoj reči “hospicio”, svratište ili gostoprimstvo nastalo je zbog ljubavi.

Legenda kaže da su ovim krajevima gospodarili ulcinjski gusari, poznati po zulumima i otimanju – kako od bogatih, tako i od siromašnih. Blago su krili u planini Sozini, nedaleko od morske obale. A sa blagom – i robove.

Među tim robovima, bila je i izvesna Milja, nadaleko čuvena po lepoti. Među gusarima, izvesni Iljko, čuven po hrabrosti beše opčinjen lepotom devojke Miljane. Zagledaše se i među njima rodi se ljubav, samo što se to gusarima nije svidelo.

Iljka su zato poslali u poduhvate na daleka mora, a Milja je, razočarana, odlučila da sebi oduzme život. Izjurila je iz pećine i skočila u more. Kada se posle izvesnog vremena sa dalekog gusarskog puta vratio po hrabrosti čuven Iljko i saznao za surovu istinu, od besa je digao pećinu u vazduh. Od eksplozije se brdo raspuklo i u more, kako se nekada govorilo, suturisalo.

Odatle, od te ljubavi, nastalo je Sutomore.

Sutomore 23.08.2019.

Aleksandar Šijačić 

Postavio: Administrator dana 2019.08.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen