Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SUTOMORE - MESTO GDE SRBOBRANCI NISU STRANCI


Ima tih mesta koja ničim izazvano (znam da nije gramatički ispravno) dospeju na rđav glas. Jedno od njih je i Sutomore. Znate zašto? Zato što u Sutomoru ne možete biti "fensi". U Sutomoru je naš narod, sve ono što je u njemu zdravo i preživljava vekovima razne tegobe i tlačenja. a gde je narod tu je bratstvo. Sutomore nije mesto. Sutomore je emocija.


Ima jedna tužna istinita priča. Kada prođe vreme godišnjih odmora i sretnemo se preplanuli od sunca, kad se pitamo za zdravlje junačko i "gde si ti to tako nabacio boju" nije isto kada odgovorite npr - pa bili smo ove godine u Budvi, malo smo bili na Hvaru, a svratili smo i do Dubrovnika, ili Halkidiki, Marmaris, ne daj Bože Egipat, i kad kažete mi smo i ove godine bili u Sutomoru. To kad kažeš nekako ta boja više nije tako bakarna, kao da izbledi u očima sagovornika. Nema tu prestiža, nekako je narodski, obično, bez sjaja i glamura. I zaista nema toga, ali ima svega što nema u svim ovim pobrojanim mestima gde ste uvek stranci i samo turisti od kojih treba da se uzme i poslednji evro. U Sutomoru nije tako. Ovde je sve nekako drugačije i niko se ne oseća kao stranac. Zbog toga i naslov ovog poslednjeg pisma iz toplog Sutomora, gde Srbobranci nisu stranci.

Ovde ćete popiti kafu i dobiti cedevitu za 1.5 eura, tri kugle sladoleda u kornetu za 1 evro, pizza parče je isto jedan evro i da ne nabrajam više. Mogao bih do sutra, ali ionako su do mene stigli glasovi da preterujem i ulepšavam previše sliku, a nisam napisao ni jednu jedinu laž u ovoj priči iz Sutomora iz tri dela.

Srbobranci će znati šta to znači kada napišem da je u Sutomoru svaki dan Petrovdan, samo što ima more. Ovde svakog dana pevaju Zvezde Granda, Pinkove Zvezde, a za par dana nastupa i počasni građanin Srbobrana, Zvonimir Đukić Đule sa svojim bendom "Van Gogh".

Taman ako ste planirali ovih dana na more, razlog više da dođete u Sutomore. Ipak, za svaki slučaj proverite da li ima slobodnih mesta u Srbobranskom odmaralištu. Greota je da ako ste već ovde ne budete u centru zbivanja.

Uzgred, nije Vita iz Parova slučajno odabrao baš da ispod našeg odmarališta svakoga dana nekom baci tarot.

Kažu da će uskoro, čim se sezona završi da krenu radovi na uređenju šetalita u Sutomoru. Valjda će gradski oci i urbanisti opštine Bar naći meru da Sutomore sačuva svoj duh, a on je po meri čoveka. Našeg običnog čoveka, onog koji naporno radi tokom godine i onda sa porodicom, svojim najmilijima provede deset dana među svojima na moru. I ne stidi se zbog toga, naprotiv jer ovde dolaze oni koji su pošteno zaradili svaki dinar, nema ovde tajkuna, nabeđenih "bizmismena", napućenih starleta... Ovde je pošten svet i prirodna lepota.

Tako je oduvek. Ovo je slika iz 1936.godine na kojoj su Čehinje iz internata koje su te godine pile vodu sa izvora baš ovde u Sutomoru.

Za kraj, ako sam Vam pomogao i naveo da u septembru posetite Sutomore, a podsetiću da poznavaoci prilika kažu da je tad najlepše, nikako nemojte da propustite vožnju brodom barem do Bara. Videćete nekoliko divljih, prelepih skrovitih plaža, na kojima se kupaju "goli ljudi", a u luci Bar najluksuznije jahte koje Bog sveti zna čije su i kako zarađene.

To iskustvo košta samo tri evra,sa mora sve izgleda drugačije, a more je kao u Gibonnijevoj pesmi - Kao tempera...

Pozdrav iz Sutomora (Odmaralište Srbobran)

24.08.2019.

Aleksandar Šijačić

p.s.

Ja u životu nisam pojeo slađi kuvani kukuruz nego ovde za samo 120 dinara. 

Postavio: Administrator dana 2019.08.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen