Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

DODELJENE NAGRADE NAJBOLJIM NOVELISTIMA


U konkurenciji 35 novela, ove godine, na literarnom konkursu, koji je organizovan u okviru manifestacije Dani novele, u organizaciji Kulturnog centa Gion Nandor, prvo mesto osvojio je Andraš Sombat iz Šoprona (Mađarska), druga nagrada pripala je Ištvanu Balažu iz Švedske, a treća Ildiki Balaž, književnici rođenoj u Rumuniji koja živi i radi u Mađarskoj.


Svečanost proglašenja pobednika i dodele nagrada održana je u Spomen kući Gion Nandora.Ovo je osmi put da su organizovani Dani novele u znak sećanja na književnika i značajnog pisca na mađarskom jeziku koji je potekao iz naše sredine. Konkurs je otvoren 1.februaram na dan rođenja Gion Nandora, a radovi su pruistigli Slovačke, Švedske, Rumunije, Mađarske i Srbije...

- U proteklim godinama jedini muzej u Srbobranu sa delima i ličnim stvarima čuvenog pisca, posetilo je blizu 6.000 ljudi, oko 700 posetilaca godišnje, što je impozantno. Najviše je bilo srednjoškolaca, gimnazijalaca, ali i ljubitelja Gionovih romana. Prvi konkurs za novele smo pokrenuli 2012. godine i odmah je doneo sjajne rezultate i dobio međunarodni karakter. Do sada je na desetine odabranih novela objavljeno u pet izdanja, imamo jedan roman, dva omladinska romana, i sedam knjiga prevedenih na srpski jezik, rekao je između ostalog predsednik KC Gin Nandor, Deže Nemet.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški takođe je ovom prilikom prisutnima uputio par prigodnih rečenica:

- Rad svih ljudi okupljenih u Kulturnom centru i Spomen kući zaslužuje sve pohvale i podršku, jer je od neprocenjive važnosti sačuvati zaostavštinu Nandora Giona i kroz njegova dela, konkurse i druge programe i projekte, promovisati mađarsku kulturu i jezik, a kroz prevodilačke aktivnosti, prožimati ih sa srpskim jezikom i kulturom. Svoj doprinos svemu tome daje i opština Srbobran negujući prijateljske odnose sa mađarskim gradovima Orošhazom i Janošhalmom, kao i sa Tazlarom kroz projekat koji će uslediti i koji zajednički pripremamo, rekao je Paroški.

P.L.

  

Postavio: Srbobran.net dana 2019.08.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen