Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

IZABRANA MISS 23.CIGANSKIH VATRI


Jednom od manifestacija sa najdužom tradicijom u Vojvodini, koja je deo kulture Roma zatvoreno je Kulturno leto koje je tokom predhodnog meseca organizovao Dom kulture. KUD ROM i Dom kulture na Trgu slobode upalili su u nedelju 23. Ciganske vatre...

"Zajedno, integrisani u društvo, možemo da osvetlimo jedni drugima vidike i pomognemo da ostanemo na dobrom putu, da pronađemo nove životne staze koje nas vode u budućnost". rekla je Gordana Jovanović, poslanica u pokrajinskom parlamentu, povodom ove manifestacije.


Najlepša Romkinja ovogodišnjih Ciganskih vatri je Jovana Rašić iz Zaječara. Za prvu pratilju je izabrana Marica Dimić iz Šajkaša, a za drugu Vanesa Vasić, iz Zaječara.

Gosti KUD ROM iz Srbobran bili su kulturno-umetnička društva iz Šajkaša, Tornjoša, Apatina, Stare Pazove i Zaječara, a publika na Trgu slobode mogla je da se razveseli uz zvuke tamburaškog orkestra "Tamburaši s Dunava".

- Uz vatre se sedelo, besedilo, pevalo i igralo, trgovalo, uz vatre se ženilo i rađalo, uz vatre se umiralo, vatre Cigane prate od najstarijih vremena. Svaka provedena noć pored čerge i vatre, bila je prava radost za sve ljude, rekao je na otvaranju Slavko Dimić, predsednik Udruženja građana "Rom", a publiku i goste Srbobrana pozdravio je i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški. Na Konferenciji za medije, koja je uprličena u okviru manifestacije, između ostalog je naglasio:

- Ova manifestacija prevazilazi okvire naše opštine i pružamo joj punu podršku, sa sadržajima koji se osmišljavaju na način da od zaborava očuvaju romsku kulturu i tradiciju. Koliko nam je važna podrška ovakvim događajima, važno nam je i da sprovodimo Akcioni plan za obrazovanje Roma, dokument koji se odnosi na period od 2018. do 2023. godine i na osnovu kojeg izdvajamo značajna sredstva za školovanje mladih, od predškolske ustanove do fakulteta. Ova manifestacija je šansa da se prezentuje sva lepota kulture Roma, ali da bi to bilo izvedeno u punom sjaju, potrebno je još više rada, zalaganja i angažovanosti. Ne mogu se pripremati 'Ciganske vatre' nedelju ili dve dana, nama su potrebni i sadržaji poput večeri romske poezije, poput okruglih stolova na kojim bi se razgovaralo o pravima i potrebama Roma, i opština Srbobran je spremna da finansijski podrži i takve aktivnosti.

S.N.

Foto: Bogdan Šijačić

  

Postavio: Srbobran.net dana 2019.09.03   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin