Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2245/izabrana-miss-23-ciganskih-vatri/

Verzija za tampu / To ScreenviewIZABRANA MISS 23.CIGANSKIH VATRI


Jednom od manifestacija sa najdužom tradicijom u Vojvodini, koja je deo kulture Roma zatvoreno je Kulturno leto koje je tokom predhodnog meseca organizovao Dom kulture. KUD ROM i Dom kulture na Trgu slobode upalili su u nedelju 23. Ciganske vatre...

"Zajedno, integrisani u društvo, možemo da osvetlimo jedni drugima vidike i pomognemo da ostanemo na dobrom putu, da pronađemo nove životne staze koje nas vode u budućnost". rekla je Gordana Jovanović, poslanica u pokrajinskom parlamentu, povodom ove manifestacije.


Najlepša Romkinja ovogodišnjih Ciganskih vatri je Jovana Rašić iz Zaječara. Za prvu pratilju je izabrana Marica Dimić iz Šajkaša, a za drugu Vanesa Vasić, iz Zaječara.

Gosti KUD ROM iz Srbobran bili su kulturno-umetnička društva iz Šajkaša, Tornjoša, Apatina, Stare Pazove i Zaječara, a publika na Trgu slobode mogla je da se razveseli uz zvuke tamburaškog orkestra "Tamburaši s Dunava".

- Uz vatre se sedelo, besedilo, pevalo i igralo, trgovalo, uz vatre se ženilo i rađalo, uz vatre se umiralo, vatre Cigane prate od najstarijih vremena. Svaka provedena noć pored čerge i vatre, bila je prava radost za sve ljude, rekao je na otvaranju Slavko Dimić, predsednik Udruženja građana "Rom", a publiku i goste Srbobrana pozdravio je i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški. Na Konferenciji za medije, koja je uprličena u okviru manifestacije, između ostalog je naglasio:

- Ova manifestacija prevazilazi okvire naše opštine i pružamo joj punu podršku, sa sadržajima koji se osmišljavaju na način da od zaborava očuvaju romsku kulturu i tradiciju. Koliko nam je važna podrška ovakvim događajima, važno nam je i da sprovodimo Akcioni plan za obrazovanje Roma, dokument koji se odnosi na period od 2018. do 2023. godine i na osnovu kojeg izdvajamo značajna sredstva za školovanje mladih, od predškolske ustanove do fakulteta. Ova manifestacija je šansa da se prezentuje sva lepota kulture Roma, ali da bi to bilo izvedeno u punom sjaju, potrebno je još više rada, zalaganja i angažovanosti. Ne mogu se pripremati 'Ciganske vatre' nedelju ili dve dana, nama su potrebni i sadržaji poput večeri romske poezije, poput okruglih stolova na kojim bi se razgovaralo o pravima i potrebama Roma, i opština Srbobran je spremna da finansijski podrži i takve aktivnosti.

S.N.

Foto: Bogdan Šijačić

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign