Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U ZDRAVOM SRBOBRANU ZDRAV DUH

ZAŠTO JE ŠETNJA KORISNA?!


Šetnja je najidealnija rekreativna aktivnost, bez obzira na period života i telesne sposobnosti koja odlično utiče na zdravlje, a ne zahteva fizičke napore. Potpuno je besplatna, jednostavna i svima dostupna fizička aktivnost.Najveća prednost je što ovu vrstu treninga možete da primenjujete uvek i za nju nije potrebno ništa osim udobne obuće i odeće.


U okviru projekta „U zdravom Srbobranu-zdrav duh“ planirano je da se osim informisanja o sportskim uspesima pojedinaca i klubova iz naše opštine,  posveti pažnja i motivisanju šire javnosti na bavljenje rekreativnim aktivnostima. Upravo zbog toga, redovi koji slede posvećeni su rekreativnoj šetnji i korisnim aspektima ovog vida rekreacije.

Tokom šetnje angažuju se velike grupe mišića i postoji minimalan rizik od povreda i opterećenja kardiovaskularnog sistema. Blagotvorno dejstvo šetnje ogleda se u veoma pozitivnom uticaju na celokupni organizam. Pola sata šetnje dnevno umanjuje rizik od raka, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i depresije. Popravlja rasploženje, jača nervni sistem i štiti od demencije. Snižava rizik od moždanog udara, čuva kardiovaskularni sistem i preporučuje se osobama sklonim bronhitisu.


Jedna od prednosti nešto brže šetnje je i sagorevanje masnih naslaga.Tokom sat vremena brze šetnje i kod brzine od oko 6 kilometara na sat, telo sagori 243 kalorije.

ŠETNJA OPLEMENJUJE


- U vremenu generalno smanjenog kretanja ljudi, odnosno hipokinezije, šetnja je na neki način prva pomoć u svemu tome. Nešto što je najjednostavnije i najlakše ljudima da sprovedu kao neki svoj lični fitnes, kazao je za naš portal Milan Ikrašev, personalni trener i dodaje:

- Pored hodanja, koje je prva pomoć, trebalo bi i da se džogira i da se rade neke vežbe oblikovanja ali bolje je i to nego da se ljudi uopšte ne kreću. Preporučene dnevne distance kretanja bi bile distance od 2,5, a možda čak i 10 kilometara.

U svakom slučaju, kada je reč o šetnji, u pitanju je vrlo racionalna kretna aktivnost koja ne troši mnogo kalorija i stoga nije značajna za mršavljenje ali je dobra za respiraciju i cirkulaciju, odnosno pokretanje metabolizma. Kaže se da šetnja oplemenjuje i da je dobra i za telo i za dušu, a čak je i patrijarh Pavle hodao 5 - 10km dnevno, čak i pod svoje stare dane, i malo ko je mogao da ga prati u tim šetnjama.


Ako ste početnik u šetnji, preporuka je da se prve nedelje počne sa 20 minuta, druge sa 30, a treće nedelje sa 45 minuta do sat vremena. Idealno bi bilo kada biste ovu aktivnost upražnjavali svaki dan.Prvih pet minuta preporučeje se lagana šetnja, a kasnije je potrebno ubrzati tempo. Ne preporučuje se u kasnijim večernjim časovima, jer dovodi do lučenja adrenalina, a to je period dana kada organizam treba da miruje i da se priprema za san.


I naravno, sve osobe koje odluče da se bave ovom vrstom rekreativne aktivnosti, a imaju bilo kakav zdravstveni problem, potrebno je da se posavetuju sa svojim lekarima opšte prakse i specijalistima.


Danas na tržištu postoje uređaji koji mere broj pređenih koraka, brzinu, sagorele kalorije i ostale parametre tokom šetnje - takozvani pedometri. Na mobilnim telefonima mogu se besplatno instalirati aplikacije sa pedometrima, a takođe u svim bolje opremljenim sportskim radnjama mogu se kupiti i posebni pedometri, koji su najčešće u vidu narukvica.

 

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "U zdravom Srbobranu zdrav duh" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2019.09.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


In memoriam Dragan Stojnić (Beograd, 10. novembar 1937 — 19. mart 2003)

Pretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen