Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U ZDRAVOM SRBOBRANU ZDRAV DUH

ZAŠTO JE ŠETNJA KORISNA?!


Šetnja je najidealnija rekreativna aktivnost, bez obzira na period života i telesne sposobnosti koja odlično utiče na zdravlje, a ne zahteva fizičke napore. Potpuno je besplatna, jednostavna i svima dostupna fizička aktivnost.Najveća prednost je što ovu vrstu treninga možete da primenjujete uvek i za nju nije potrebno ništa osim udobne obuće i odeće.


U okviru projekta „U zdravom Srbobranu-zdrav duh“ planirano je da se osim informisanja o sportskim uspesima pojedinaca i klubova iz naše opštine,  posveti pažnja i motivisanju šire javnosti na bavljenje rekreativnim aktivnostima. Upravo zbog toga, redovi koji slede posvećeni su rekreativnoj šetnji i korisnim aspektima ovog vida rekreacije.

Tokom šetnje angažuju se velike grupe mišića i postoji minimalan rizik od povreda i opterećenja kardiovaskularnog sistema. Blagotvorno dejstvo šetnje ogleda se u veoma pozitivnom uticaju na celokupni organizam. Pola sata šetnje dnevno umanjuje rizik od raka, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i depresije. Popravlja rasploženje, jača nervni sistem i štiti od demencije. Snižava rizik od moždanog udara, čuva kardiovaskularni sistem i preporučuje se osobama sklonim bronhitisu.


Jedna od prednosti nešto brže šetnje je i sagorevanje masnih naslaga.Tokom sat vremena brze šetnje i kod brzine od oko 6 kilometara na sat, telo sagori 243 kalorije.

ŠETNJA OPLEMENJUJE


- U vremenu generalno smanjenog kretanja ljudi, odnosno hipokinezije, šetnja je na neki način prva pomoć u svemu tome. Nešto što je najjednostavnije i najlakše ljudima da sprovedu kao neki svoj lični fitnes, kazao je za naš portal Milan Ikrašev, personalni trener i dodaje:

- Pored hodanja, koje je prva pomoć, trebalo bi i da se džogira i da se rade neke vežbe oblikovanja ali bolje je i to nego da se ljudi uopšte ne kreću. Preporučene dnevne distance kretanja bi bile distance od 2,5, a možda čak i 10 kilometara.

U svakom slučaju, kada je reč o šetnji, u pitanju je vrlo racionalna kretna aktivnost koja ne troši mnogo kalorija i stoga nije značajna za mršavljenje ali je dobra za respiraciju i cirkulaciju, odnosno pokretanje metabolizma. Kaže se da šetnja oplemenjuje i da je dobra i za telo i za dušu, a čak je i patrijarh Pavle hodao 5 - 10km dnevno, čak i pod svoje stare dane, i malo ko je mogao da ga prati u tim šetnjama.


Ako ste početnik u šetnji, preporuka je da se prve nedelje počne sa 20 minuta, druge sa 30, a treće nedelje sa 45 minuta do sat vremena. Idealno bi bilo kada biste ovu aktivnost upražnjavali svaki dan.Prvih pet minuta preporučeje se lagana šetnja, a kasnije je potrebno ubrzati tempo. Ne preporučuje se u kasnijim večernjim časovima, jer dovodi do lučenja adrenalina, a to je period dana kada organizam treba da miruje i da se priprema za san.


I naravno, sve osobe koje odluče da se bave ovom vrstom rekreativne aktivnosti, a imaju bilo kakav zdravstveni problem, potrebno je da se posavetuju sa svojim lekarima opšte prakse i specijalistima.


Danas na tržištu postoje uređaji koji mere broj pređenih koraka, brzinu, sagorele kalorije i ostale parametre tokom šetnje - takozvani pedometri. Na mobilnim telefonima mogu se besplatno instalirati aplikacije sa pedometrima, a takođe u svim bolje opremljenim sportskim radnjama mogu se kupiti i posebni pedometri, koji su najčešće u vidu narukvica.

 

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "U zdravom Srbobranu zdrav duh" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2019.09.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 72
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen