Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

DOLAZE NAM GOSTI IZ GRADA POBRATIMA - OROŠHAZE


Rimokatolička crkva Uzvišenja Svetoga Krsta u Srbobranu 14. septembra 2019. godine će obeležiti svoju slavu koja će po treći put biti održana u dvorištu Osnovne škole ''Jovan Jovanović Zmaj'' . Organizator je Dom kulture, biće priređen i prigodan muzički program, u kojem će nastupati i Duvački orkestar iz Orošhaze, pobratimljenog grada iz Mađarske.


Tim povodom smo razgovarali sa potpredsednikom orkestra, gospodinom Kristijanom Melega.

- O samom orkestru treba znati, da ove godine godine slavimo 90. rođendan. Osnovan je kao Vatrogasni orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva grada Orošhaze daleke 1929. godine. Tek 1979. godine dobija ime Gradski duvački orkestar, a od 1990. godine radi potpuno samostalno. Od 2017. dirigentsku palicu je preuzeo mlad i perspektivan profesionalac, Mark Debreceni,  kaže Kristijan i dodaje:

- Proteklih par godina stalna je tema da dođemo u Srbobran, ali zbog obaveza članova nismo mogli uskladiti termin gostovanja. Drago mi je što smo  konačno uspeli da se dogovorimo o nastupu u našem pobratimljenom gradu.

Što se tiče koncerata u Mađarskoj, on dodaje, da ih imaju u proseku 20-25 godišnje, ali i da su svirali u Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj, Švajcarskoj, Rumuniji itd.

- U Srbobran stižemo sa “šarenim” repertoarom, jer veći deo orkestra čine omladinci. Pored poznatih svetskih hitova sviraćemo i ozbiljnu muziku, kao I koračnice. Orkestar inače broji 45 članova, a na Srbobransku slavu stiže nas oko 30, rekao je na kraju Kristijan Melegi, potpredsednik Duvačkog orkestra iz Orošhaze.

L. P. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.09.12

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin