Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

SARADNJA SA RODITELJIMA JE JAKO VAŽNA!


Ispred nas, sve bliži je mesec oktobar. Po pravilu deseti mesec u godini počinje Dečijom nedeljom. To je prilika da se u sklopu PU RADOST  realizuju razni projekti, a deci pruži dodatna šansa za igru i razvoj kreativnosti. U susret Dečijoj nedelji razgovarali smo sa direktorkom PU RADOST, Aleksandrom Vrsajković.


U PU RADOST je za ovu školsku godinu 2019/20. upisano 409 dece (30 dece manje u odnosu na prošlu godinu). Sva prijavljena deca upisana su u željene vrtiće saznajemo u razgovoru sa direktorkom Vrsajković.


- S obzirom da je Srbobran više seoska nego gradska  sredina, najveće potrebe su iskazane prema poludnevnom boravku,u koji je upisano 319 dece, dok je u celodnevni upisano 90 dece. To je nešto više nego prošle godine. Konstatovali smo potrebu za otvaranjem još jedne jaslene grupe u opštini jer jedna nije mogla da zadovolji potrebe roditelja. Tako da ove godine za jasle imamo troje dece na čekanju, dok u nekim grupama poludnevnog boravka ima još mesta.

- Ono što brine svakog roditelja je kako će se dete snaći u vrtiću. Kako je prošla adaptacija kod dece mlađeg uzrasta?

- Prvi iskorak deteta u životu je izlazak iz uže porodice i upis u vrtić. Polazak u predškolsku ustanovu označava i prvo razdvajanje deteta od roditelja na duže vreme, kao i susret sa velikim brojem nepoznatih osoba, dece i vaspitača. Tih prvih  mesec dana dete mora da se postepeno uvodi u kolektiv kako bi se što bezbolnije prilagodilo i uklopilo. Tu nam je naravno potrebna velika pomoć i saradnja roditelja .Koliko god da je izražena detetova potreba za vršnjacima, dete u suštini ne oseća potrebu da sigurnost porodičnog okruženja menja za nešto novo. Zato često i reaguje plačem ili na neki drugi način protestuje i izražava tugu. U takvim situacijama, a radi što lakše adaptacije, roditeljima  uvek savetujemo da kod kuće pozitivno govore o vrtiću i sadržajima koje on pruža. Saradnja i dobra komunikacija između vaspitača i roditelja je jako važna. Vaspitač mora da se upozna sa potrebama i navikama mališana kako bi što kvalitetnije provodili vreme u vrtiću i kako bi se izbegli potencijalni problemi vezani za prilagođevenje dece na novi ambijent.

- Kakve su to promene koje se očekuju,kad je u pitanju vaspitno-obrazovni rad u ustanovi?

U sklopu novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja započeta je realizacija projekta - Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Kroz ovaj projekatće biti sprovedene aktivnosti usmerene na ostvarivanje sledeća 3 ključna rezultata:
1.Jačanje profesionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave za planiranje i upravljanje predš.vaspitanjem i obrazovanjem
2.Jačanje profesionalnih kompetencija praktičara u predš.ustanovama za kvalitetno inkluzivno predš.vaspitanje i obrazovanje
3.Unapređivanje zakonodavnog okvira za predškolsko obrazovanje

- Da li se ovaj projekat sprovodi u svim predškolskim ustanovama?

- U ovaj projekat uključeno je 50 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova širom Srbije i u sklopu ovog projekta predviđena je obuka za  direktora, stručnog sradnika i sve vaspitače kao i nabavka opreme za našu ustanovu iz kategorije nameštaja, igračaka i informatičke opreme čiju isporuku uskoro očekujemo.

- Očekuje nas Dečija nedelja. PU RADOST svake godine tim povodom ima niz aktivnosti. Šta ove godine spremate?


- Od 7. do 13.10.2019. očekuje nas Dečija nedelja kojoj se sva deca raduju i koja se ove godine obeležava pod sloganom "Da pravo svako - dete uživa lako". Takođe ove godine obeležava se 30 godina od donošenja Konvencije  o pravima deteta. Vaspitači su u saradnji sa  stručnim saradnikom i roditeljima već osmislili bogat program aktivnosti ove manifestacije  .Imaćemo pozorišne predstave, posete vatrogascima i saobraćajcima, međusobna druženja i posete,r azne dečje radionice, maskenbal, a pozivamo ovom prilikom i roditelje da se uključe u organizaciju, ne samo Dečije nedelje, nego i u svakodnevne aktivnosti i doprinesu srećnijem detinjstvu dece idejama i predlozima.

- Da li postoji potreba za investicionim ulaganjem?

- Svi naši objekti su opremljeni adekvatnim nameštajem, igračkama, materijalom i zadovoljavaju potrebe dece i zaposlenih. Kada je u pitanju investiciono održavanje i adaptacija objekata uvek postoji nešto što bi se moglo raditi. U tri vrtića: Čuperak na Vašarištu, Palčić u Kaću i vrtić Pepeljuga u Turiji potrebno je zameniti postojeću stolariju PVC stolarijom, zemeniti postojeće kotlove kondenzacionim kotlovima, zameniti postojeće osvetljenje po vrtićima sa kvalitetnijim i ekonomičnijim osvetljenjem, uraditi sanaciju trotoara sa ulične strane i betonski staza u dvorištima vrtića. Tako da su nam projekti za energetsku efikasnost izuzetno važni, pratimo ih i u dogovoru sa lokalnom samoupravom konkurišemo.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2019.09.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


AKI RAHIMOVSKI 05.06.1955. - 22.01.2022.

Pretraga
Partneri
Oglasi
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen