Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

SARADNJA SA RODITELJIMA JE JAKO VAŽNA!


Ispred nas, sve bliži je mesec oktobar. Po pravilu deseti mesec u godini počinje Dečijom nedeljom. To je prilika da se u sklopu PU RADOST  realizuju razni projekti, a deci pruži dodatna šansa za igru i razvoj kreativnosti. U susret Dečijoj nedelji razgovarali smo sa direktorkom PU RADOST, Aleksandrom Vrsajković.


U PU RADOST je za ovu školsku godinu 2019/20. upisano 409 dece (30 dece manje u odnosu na prošlu godinu). Sva prijavljena deca upisana su u željene vrtiće saznajemo u razgovoru sa direktorkom Vrsajković.


- S obzirom da je Srbobran više seoska nego gradska  sredina, najveće potrebe su iskazane prema poludnevnom boravku,u koji je upisano 319 dece, dok je u celodnevni upisano 90 dece. To je nešto više nego prošle godine. Konstatovali smo potrebu za otvaranjem još jedne jaslene grupe u opštini jer jedna nije mogla da zadovolji potrebe roditelja. Tako da ove godine za jasle imamo troje dece na čekanju, dok u nekim grupama poludnevnog boravka ima još mesta.

- Ono što brine svakog roditelja je kako će se dete snaći u vrtiću. Kako je prošla adaptacija kod dece mlađeg uzrasta?

- Prvi iskorak deteta u životu je izlazak iz uže porodice i upis u vrtić. Polazak u predškolsku ustanovu označava i prvo razdvajanje deteta od roditelja na duže vreme, kao i susret sa velikim brojem nepoznatih osoba, dece i vaspitača. Tih prvih  mesec dana dete mora da se postepeno uvodi u kolektiv kako bi se što bezbolnije prilagodilo i uklopilo. Tu nam je naravno potrebna velika pomoć i saradnja roditelja .Koliko god da je izražena detetova potreba za vršnjacima, dete u suštini ne oseća potrebu da sigurnost porodičnog okruženja menja za nešto novo. Zato često i reaguje plačem ili na neki drugi način protestuje i izražava tugu. U takvim situacijama, a radi što lakše adaptacije, roditeljima  uvek savetujemo da kod kuće pozitivno govore o vrtiću i sadržajima koje on pruža. Saradnja i dobra komunikacija između vaspitača i roditelja je jako važna. Vaspitač mora da se upozna sa potrebama i navikama mališana kako bi što kvalitetnije provodili vreme u vrtiću i kako bi se izbegli potencijalni problemi vezani za prilagođevenje dece na novi ambijent.

- Kakve su to promene koje se očekuju,kad je u pitanju vaspitno-obrazovni rad u ustanovi?

U sklopu novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja započeta je realizacija projekta - Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Kroz ovaj projekatće biti sprovedene aktivnosti usmerene na ostvarivanje sledeća 3 ključna rezultata:
1.Jačanje profesionalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave za planiranje i upravljanje predš.vaspitanjem i obrazovanjem
2.Jačanje profesionalnih kompetencija praktičara u predš.ustanovama za kvalitetno inkluzivno predš.vaspitanje i obrazovanje
3.Unapređivanje zakonodavnog okvira za predškolsko obrazovanje

- Da li se ovaj projekat sprovodi u svim predškolskim ustanovama?

- U ovaj projekat uključeno je 50 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova širom Srbije i u sklopu ovog projekta predviđena je obuka za  direktora, stručnog sradnika i sve vaspitače kao i nabavka opreme za našu ustanovu iz kategorije nameštaja, igračaka i informatičke opreme čiju isporuku uskoro očekujemo.

- Očekuje nas Dečija nedelja. PU RADOST svake godine tim povodom ima niz aktivnosti. Šta ove godine spremate?


- Od 7. do 13.10.2019. očekuje nas Dečija nedelja kojoj se sva deca raduju i koja se ove godine obeležava pod sloganom "Da pravo svako - dete uživa lako". Takođe ove godine obeležava se 30 godina od donošenja Konvencije  o pravima deteta. Vaspitači su u saradnji sa  stručnim saradnikom i roditeljima već osmislili bogat program aktivnosti ove manifestacije  .Imaćemo pozorišne predstave, posete vatrogascima i saobraćajcima, međusobna druženja i posete,r azne dečje radionice, maskenbal, a pozivamo ovom prilikom i roditelje da se uključe u organizaciju, ne samo Dečije nedelje, nego i u svakodnevne aktivnosti i doprinesu srećnijem detinjstvu dece idejama i predlozima.

- Da li postoji potreba za investicionim ulaganjem?

- Svi naši objekti su opremljeni adekvatnim nameštajem, igračkama, materijalom i zadovoljavaju potrebe dece i zaposlenih. Kada je u pitanju investiciono održavanje i adaptacija objekata uvek postoji nešto što bi se moglo raditi. U tri vrtića: Čuperak na Vašarištu, Palčić u Kaću i vrtić Pepeljuga u Turiji potrebno je zameniti postojeću stolariju PVC stolarijom, zemeniti postojeće kotlove kondenzacionim kotlovima, zameniti postojeće osvetljenje po vrtićima sa kvalitetnijim i ekonomičnijim osvetljenjem, uraditi sanaciju trotoara sa ulične strane i betonski staza u dvorištima vrtića. Tako da su nam projekti za energetsku efikasnost izuzetno važni, pratimo ih i u dogovoru sa lokalnom samoupravom konkurišemo.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2019.09.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen