Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KRATKO ALI SLATKO!


Monodrama u režiji mlade glumice Teodore Kušić iz Stare Pazove, „Lenka Dunđerski – Kobni čas“, odigrana je sinoć u sali Malog pozorišta u Srbobranu.


U ovom pozorišnom komadu prikazan je emotivan i težak susret Laze Kostića i Lenke Dunđerski, koji se odigrao uoči proslave njenog poslednjeg rođendana. Lenka, prožeta bolom zbog saznanja o ženidbi svog „velikog pesnika“, kako ga je zvala, suočena je sa pesnikovim dubokim ćutanjem i dubokim, neiskazanim osećanjima. Kostićevu tišinu, ona podnosi u ljubavnoj patnji, a nakon razilaska sa pesnikom, umire ispijajući bočicu otrova.

Predstava je nastala kao diplomski rad mlade glumice iz Stare Pazove, Teodore Kušić i iznosi nešto drugačije pogled na pitanje Lenkine smrti, zasnovan na navodima iz njenog poslednjeg dnevnika čija se verodostojnost još utvrđuje.

- Monodrama je nastala iz moje želje da malo bliže približim lik Lenke publici širom Srbije i moje ljubavi prema porodici Dunđerski, a ujedno je ona i moja diplomska predstava. Radnja je uglavnom izmaštana na osnovu dnevnika snova Laze Kostića i poslednjeg dnevnika Lenke Dunđerski, ako je on validan, ali držala sam se i umetničke slobode – izjavila je Kušić.

Za sam „finiš“ predstave, Srbobranci su ostali uskraćeni. Lenkina smrt najavljena je i ostavljena samo kao stvar slutnje, nagoveštaj, a sam čin na pozorišnoj sceni nije prikazan, zbog čega je predstava trajala nešto kraće.

Teodora nam je objasnila da se na takav potez odlučila iz poštovanja prema istorijskoj interpretaciji i tradiciji prikazivanja Lenke koja se neguje u Srbobranu, odnosno prema učenju da je Lenka umrla prirodnom smrću.

- Osećala sam veliku odgovornost prema građanima, jer, ipak ste ovde Dunđerski, svi, po mom mišljenju i morala sam nekako da dočaram sa svoje strane lik, onako kako sam ga ja shvatila ali da opet sa druge strane ostanem dosledna svemu onome što vi čuvate kada je porodica Dunđerski u pitanju– prokomentarisala je svoju odluku Teodora Kušić, dodajući:


- Mislim da je čast i privilegija igrati lik poput Lenke Dunđerski, a sam osećaj je predivan.

Monodrama „Lenka Dunđerski – Kobni čas“ uspela je da za trideset minuta, u vremenu svoga trajanja, osvoji simpatije i pažnju publike, zanemarujući kratak rok koji joj je za taj zadatak dat.

„Kratko ali slatko“ – bio je samo jedan od komentara koji se mogao čuti u žamoru pozorišne sale koja se prazni...

dk-srbobran.rs 

Postavio: Administrator dana 2019.09.25

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin