Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

BOGAT KULTURNI PROGRAM U OKTOBRU


Iako je kulturno leto već neko vreme iza nas to ne mora da znači da je sa kulturom u Srbobranu završeno. Kako bismo saznali šta nas u predstojećem periodu očekuje od kulturnih dešavanja, razgovarali smo sa direktoricom Doma kulture, Milicom Zarić, a ispostavilo se da je ustanova na čijem čelu se ona nalazi pripremila ovog meseca bogat kulturni sadržaj namenjen građanima Srbobrana. Razgovor sa njom prenosimo vam u celosti:


Dani kulturne tradicije će obeležiti ovaj mesec, šta to Srbobranci mogu da očekuju od aktivnosti Doma kulture?

-  "Dani kulturne tradicije" su već počeli zajedno sa Dečijom nedeljom oko koje smo se isto potrudili, budući da je u toku izložba koju smo već imali 11. jula, "Kralj Petar I Karađorđević", a koja će u okviru programa "Dani kulturne tradicije" biti postavljena u svim osnovnim školama na području naše opštine. Ona se trenutno nalazi u OŠ "Vuk Karadžić" i do kraja godine očekujemo da će je videti učenici svih škola u opštini.

Šta je još planirano?

- Očekuje nas priča o starogradskim kafanama, a program je 11.oktobra. Svi znamo kako su u vreme od 1850. do 1930. godine kafane bile stečišta kako pisaca, pesnika, umetnika ali i političara, tako da ćemo kod nas u galeriji Doma kulture pokušati da dočaramo kafansku atmosferu iz tog perioda. Imaćemo naratora koji će pričati o uticaju i značaju kafane za taj period, a imaćemo i ljude koji će recitovati pesme najpoznatijih pesnika iz tog razdoblja koji su bili poznati kao boemi i čije su neke od najlepših pesama nastajale upravo u tim kafanama. Potom, 28. oktobra imamo još jedan događaj u sklopu iste manifestacije, priredićemo izložbu vojvođanskih nošnji i kolača po starinskom receptu - "Povratak narodnoj tradiciji".

Mimo ovoga tu su i drugi kulturni programi:

- Tako je, već ove nedelje, 07. 10. u 19:00 časova dolaze nam Tanja Kecman i pozorišna predstava "Pomahnitali". Tradicionalna izložba "Mali format" koja će biti postavljena 14. oktobra u galeriji Doma kulture, a 19. oktobra je dan obeležavanja opštine Srbobran tokom kojeg će Dom kulture učestvovati sa svojim programom u sali Malog pozorišta. Sledi, 21.oktobra izložba "Stogodišnjice" u saradnji sa muzejem iz Bačkog Petrovca kojom je ove godine obeležen jubilej Gimnazije, štamparije i sto godina od osnivanja slovačkih narodnih svečanosti, a dva dana kasnije, 23. oktobra Pozorištance će biti pretvoreno u bioskop unutar kog će svi zainteresovani moći da pogledaju filmove "Jeti" i "Vojna akademija", a pri samom kraju oktobra nas očekuje zonska smotra umetnika, ne zna se još zasigurno kada - imamo okviran, radni datum ali još uvek smo u pregovoru sa njima zbog čega su moguće izmene.

PROGRAM KULTURNIH DEŠAVANJA ZA OKTOBAR:

04. 10. 2019. Nastup haos animatora
05. 10. 2019. Dečija predstava "Tajna bakinog tavančeta".
07. 10. 2019. Pozorišna predstava "Pomahnitali" u 19:00h u sali Malog pozorišta.
11. 10. 2019. Tema "Starogradska kafana - istorijat i uloga kafane u društvenom životu" u galeriji Doma kulture (Dani kulturne tradicije)
14. 10. 2019. Izložba "Mali format", u galeriji Doma kulture, ART centar Beograd.
19. 10. 2019. Dan opštine Srbobran
21. 10. 2019. Izložba Muzeja Vojvođanskih Slovaka (Dani kulturne tradicije)
23. 10. 2019. Bioskop u sali Malog pozorišta ("Vojna akademija" i "Jeti")
28. 10. 2019. Izložba vojvođanskih nošnji i kolača po starinskom receptu, "Povratak narodnoj tradiciji", u galeriji Doma kulture (Dani kulturne tradicije)
30. 10. 2019. Opštinska smotra likovnih stvaralaca amatera Srbobran, u galeriji Doma kulture

*organizator zadržava pravo promene termina

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.10.07

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin