Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2285/bogat-kulturni-program-u-oktobru/

Verzija za tampu / To ScreenviewBOGAT KULTURNI PROGRAM U OKTOBRU


Iako je kulturno leto već neko vreme iza nas to ne mora da znači da je sa kulturom u Srbobranu završeno. Kako bismo saznali šta nas u predstojećem periodu očekuje od kulturnih dešavanja, razgovarali smo sa direktoricom Doma kulture, Milicom Zarić, a ispostavilo se da je ustanova na čijem čelu se ona nalazi pripremila ovog meseca bogat kulturni sadržaj namenjen građanima Srbobrana. Razgovor sa njom prenosimo vam u celosti:


Dani kulturne tradicije će obeležiti ovaj mesec, šta to Srbobranci mogu da očekuju od aktivnosti Doma kulture?

-  "Dani kulturne tradicije" su već počeli zajedno sa Dečijom nedeljom oko koje smo se isto potrudili, budući da je u toku izložba koju smo već imali 11. jula, "Kralj Petar I Karađorđević", a koja će u okviru programa "Dani kulturne tradicije" biti postavljena u svim osnovnim školama na području naše opštine. Ona se trenutno nalazi u OŠ "Vuk Karadžić" i do kraja godine očekujemo da će je videti učenici svih škola u opštini.

Šta je još planirano?

- Očekuje nas priča o starogradskim kafanama, a program je 11.oktobra. Svi znamo kako su u vreme od 1850. do 1930. godine kafane bile stečišta kako pisaca, pesnika, umetnika ali i političara, tako da ćemo kod nas u galeriji Doma kulture pokušati da dočaramo kafansku atmosferu iz tog perioda. Imaćemo naratora koji će pričati o uticaju i značaju kafane za taj period, a imaćemo i ljude koji će recitovati pesme najpoznatijih pesnika iz tog razdoblja koji su bili poznati kao boemi i čije su neke od najlepših pesama nastajale upravo u tim kafanama. Potom, 28. oktobra imamo još jedan događaj u sklopu iste manifestacije, priredićemo izložbu vojvođanskih nošnji i kolača po starinskom receptu - "Povratak narodnoj tradiciji".

Mimo ovoga tu su i drugi kulturni programi:

- Tako je, već ove nedelje, 07. 10. u 19:00 časova dolaze nam Tanja Kecman i pozorišna predstava "Pomahnitali". Tradicionalna izložba "Mali format" koja će biti postavljena 14. oktobra u galeriji Doma kulture, a 19. oktobra je dan obeležavanja opštine Srbobran tokom kojeg će Dom kulture učestvovati sa svojim programom u sali Malog pozorišta. Sledi, 21.oktobra izložba "Stogodišnjice" u saradnji sa muzejem iz Bačkog Petrovca kojom je ove godine obeležen jubilej Gimnazije, štamparije i sto godina od osnivanja slovačkih narodnih svečanosti, a dva dana kasnije, 23. oktobra Pozorištance će biti pretvoreno u bioskop unutar kog će svi zainteresovani moći da pogledaju filmove "Jeti" i "Vojna akademija", a pri samom kraju oktobra nas očekuje zonska smotra umetnika, ne zna se još zasigurno kada - imamo okviran, radni datum ali još uvek smo u pregovoru sa njima zbog čega su moguće izmene.

PROGRAM KULTURNIH DEŠAVANJA ZA OKTOBAR:

04. 10. 2019. Nastup haos animatora
05. 10. 2019. Dečija predstava "Tajna bakinog tavančeta".
07. 10. 2019. Pozorišna predstava "Pomahnitali" u 19:00h u sali Malog pozorišta.
11. 10. 2019. Tema "Starogradska kafana - istorijat i uloga kafane u društvenom životu" u galeriji Doma kulture (Dani kulturne tradicije)
14. 10. 2019. Izložba "Mali format", u galeriji Doma kulture, ART centar Beograd.
19. 10. 2019. Dan opštine Srbobran
21. 10. 2019. Izložba Muzeja Vojvođanskih Slovaka (Dani kulturne tradicije)
23. 10. 2019. Bioskop u sali Malog pozorišta ("Vojna akademija" i "Jeti")
28. 10. 2019. Izložba vojvođanskih nošnji i kolača po starinskom receptu, "Povratak narodnoj tradiciji", u galeriji Doma kulture (Dani kulturne tradicije)
30. 10. 2019. Opštinska smotra likovnih stvaralaca amatera Srbobran, u galeriji Doma kulture

*organizator zadržava pravo promene termina

M.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign