Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

NIKAD NEMOJ DA IZAZIVAŠ SUDBINU!


U poslednjih pet godina na teritoriji naše opštine stradalo je dvanaest učesnika u saobraćaju, a među njima i jedno dete. U okviru Dečije nedelje održan je lep, zanimljiv i edukativan skup za decu, a svi učesnici dobili su poklone koji su deo promotivnog materijala više akcija koje sprovodi organizator. 


Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost opštine Srbobran, organizovala je na Trgu Republike Dan bezbednosti u saobraćaju. Uz podršku Policijske stanice Srbobran, održano je takmičenje dece iz PU "Radost" u poznavanju saobraćajnih propisa i pravila, s ciljem da se promoviše bezbedno učešće dece u saobraćaju.

Takmičari iz pet vrtića PU "Radost", "Snežana", "Palčić" i "Crvenkapa" iz Srbobrana, i "Pepeljuga" iz Turije i "Bubamara" iz Nadalja, odmerili su znanje u tri kategorije - poznavanje saobraćajnih propisa, slagalica i kviz, a žiri je ocenjivao znanje, spretnost i brzinu mališana na poligonu.

- Podaci nam govore da je u poslednjih pet godina u Srbobranu stradalo 12 ljudi, najčešće u putničkim i teretnim vozilima, zbog čega smo aktivnosti usmerili u te ciljne grupe. Kada su u pitanju teretna vozila ugrožene osobe od 31 do 45 godina, a kada su u pitanju putnički automobili mladi od 15 do 30 godina, zbog čega smo realizovali i tribinu za mlade. Pored toga, deo aktivnosti je bio usmeren prema deci, nažalost u Srbobranu je 2017. godine nastradalo jedno dete, i najveći broj dece danas stradaju kao putnici u vozilu. Teško nam je da zaštitimo decu u saobraćaju, lakše ih štitimo kao pešake, ali tamo gde roditelji treba da daju svoj doprinos i pokažu da štite svoju decu, to je da koriste sedišta za decu i da ona budu vezana sigurnosnim pojasom. U sledećem periodu, zajedno sa Savetom za bezbednost opštine Srbobran podelićemo jedan broj sedišta za decu, rekao je Dejan Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja. Do tada, imajući u vidu činjenicu da u Srbobranu u saobraćaju učestvuje veliki broj biciklista, deljena su svetla za bicikliste, prsluci i reflektujuće majice.

Na štandu Agencije za bezbednost saobraćaja RS mladi su se mogli oprobati u simulatoru vožnje. Aktivisti Agencije su uz pomoć Udruženja paraplegičara održali i predavanje za srednjoškolce i mlade učesnike u saobraćaju, govorilo se o najčešćim uzrocima stradanja mladih u vožnji, a učesnicima se obratio i Ljubiša Savić koji je sa 17 godina učestvovao u saobraćajnoj nezgodi i zbog grešaka koje je tada napravio ostao invalid. Za decu i učenike osnovnih škola odigrana je pozorišna predstava "Pažljivko".

R.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.10.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin