Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

NIKAD NEMOJ DA IZAZIVAŠ SUDBINU!


U poslednjih pet godina na teritoriji naše opštine stradalo je dvanaest učesnika u saobraćaju, a među njima i jedno dete. U okviru Dečije nedelje održan je lep, zanimljiv i edukativan skup za decu, a svi učesnici dobili su poklone koji su deo promotivnog materijala više akcija koje sprovodi organizator. 


Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost opštine Srbobran, organizovala je na Trgu Republike Dan bezbednosti u saobraćaju. Uz podršku Policijske stanice Srbobran, održano je takmičenje dece iz PU "Radost" u poznavanju saobraćajnih propisa i pravila, s ciljem da se promoviše bezbedno učešće dece u saobraćaju.

Takmičari iz pet vrtića PU "Radost", "Snežana", "Palčić" i "Crvenkapa" iz Srbobrana, i "Pepeljuga" iz Turije i "Bubamara" iz Nadalja, odmerili su znanje u tri kategorije - poznavanje saobraćajnih propisa, slagalica i kviz, a žiri je ocenjivao znanje, spretnost i brzinu mališana na poligonu.

- Podaci nam govore da je u poslednjih pet godina u Srbobranu stradalo 12 ljudi, najčešće u putničkim i teretnim vozilima, zbog čega smo aktivnosti usmerili u te ciljne grupe. Kada su u pitanju teretna vozila ugrožene osobe od 31 do 45 godina, a kada su u pitanju putnički automobili mladi od 15 do 30 godina, zbog čega smo realizovali i tribinu za mlade. Pored toga, deo aktivnosti je bio usmeren prema deci, nažalost u Srbobranu je 2017. godine nastradalo jedno dete, i najveći broj dece danas stradaju kao putnici u vozilu. Teško nam je da zaštitimo decu u saobraćaju, lakše ih štitimo kao pešake, ali tamo gde roditelji treba da daju svoj doprinos i pokažu da štite svoju decu, to je da koriste sedišta za decu i da ona budu vezana sigurnosnim pojasom. U sledećem periodu, zajedno sa Savetom za bezbednost opštine Srbobran podelićemo jedan broj sedišta za decu, rekao je Dejan Pešić, načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja. Do tada, imajući u vidu činjenicu da u Srbobranu u saobraćaju učestvuje veliki broj biciklista, deljena su svetla za bicikliste, prsluci i reflektujuće majice.

Na štandu Agencije za bezbednost saobraćaja RS mladi su se mogli oprobati u simulatoru vožnje. Aktivisti Agencije su uz pomoć Udruženja paraplegičara održali i predavanje za srednjoškolce i mlade učesnike u saobraćaju, govorilo se o najčešćim uzrocima stradanja mladih u vožnji, a učesnicima se obratio i Ljubiša Savić koji je sa 17 godina učestvovao u saobraćajnoj nezgodi i zbog grešaka koje je tada napravio ostao invalid. Za decu i učenike osnovnih škola odigrana je pozorišna predstava "Pažljivko".

R.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.10.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


AKI RAHIMOVSKI 05.06.1955. - 22.01.2022.

Pretraga
Partneri
Oglasi
Srbobran.net
Instagram
Royal
Termoglas
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen