Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

RUKA SPASA DODELILA POKLON PAKETE ZA KOLEVKU I SVRATIŠTE


Udruženje "Ruka spasa" darivala je poklonima decu u Subotici, u Domu za decu sa smetnjama u razvoju "Kolevka" i u Novom Sadu - "Svratište", dnevni boravak za zbrinjavanje dece. U obe ove ustanove uručeni su paketi sa dečijom odećom, obućom i proizvodima za održavanje lične higijene


Ovo nije prvi put da ovo srbobransko Udruženje izađe iz okvira naše opštine. Do sada su nosili poklone u porodilište u Novom Sadu, kao i u bolnicu u Vrbasu.

- Mlado smo udruženje, ali želimo da pomognemo i učestvujemo u što više humanitarnih akcija. Imamo punu podršku naše lokalne samouprave, koja je i za ove dve akcija ustupila svoja vozila za prevoz robe. Drago mi je što smo u prilici da pomognemo i što smo bili u poseti ovim dvema ustanovama za pomoć deci. Uverila sam se da se sa decom radi dobro, da su im svi posvećeni, a na nama i drugim ljudima je da pomognemo rad ovih dobrih ljudi, kako bi mališani imali koliko toliko lepše detinstvo", prokomentarisala je ove dve posete, Kolevci i Svratištu, Savka Lazić, predsednica Udruženja "Ruka spasa", nakon poseta.

Prilikom posete "KOLEVCI" i uručenja poklon paketa u znak zahvalnosti "Ruka spasa" dobila je zahvalnicu, a dogovoreno je da u narednom periodu za ovu ustanovu Udruženje iz Srbobrana izradi određen broj posteljina za dečije krevete, jer kako su rekli u "Kolevci" to je najdeficitarniji proizvod.

- Trenutno kod nas u domu boravi 162 dece, imamo i dva dnevna boravka, jedan je za decu do 18 godina i drugi za odrasle. Imamo i prihvatnu stanicu, to je za decu koja se nađu u skitnji. Deca koja kod nas borave imaju nadzor 24 časa, svo vreme smo prisutni sa njima u sobama jer se radi o deci koja u najvećem broju slučajeva ne mogu da vode računa o sebi. Ona nemaju mogućnost govora, a neka pored mentalne nerazvijenosti imaju i teške zdravstvene tegobe. Na raspolaganju imamo fizijatra, fizioterapeuta, dečijeg psihijatra, pedijatra, neurologa, stomatologa, i svi su angažovani po ugovoru. Trudimo se da decu izvodimo napolje, bar onu koja to mogu, imamo uređeno dvorište, a organizujemo i izlete. Imali smo aktivno leto, išli smo na more, na Palić, posećivali smo ergelu. To je za decu velika radost, većina njih svoje porodice ne viđa, neki roditelji dolaze u posetu, a neki opet ne jer suviše to teško podnose. U pitanju su stvarno bolesna deca i mi se trudimo da im život ovde bude što ugodniji, kazala je Vladanka Pavlović, koordinator stručnog tima ove ustanove.

Prilikom posete novosadskom "Svratištu" takođe su uručeni poklon paketi, a inače Svratište postoji od 2010. godine i prihvata decu iz grada koja borave ili rade na ulici. Do 2015. godine funkcionisali smo kao nevladina organizacija, da bi te iste godine prešli u nove prostorije i postali deo Centra za socijalni rad. Svratište svakodnevno prima decu i mlade koji žive na ulici, starosti od 5 do 19 godina. Oni uglavnom prose na ulici, rade na pijaci i u konstantnom su riziku od ekstremnog siromaštva.

- Radnim danima otvaramo vrata od 8 časova, a zatvaramo u 20:30, dok je to subotom od 10 do 17 časova. Tu smo da deci obezbedimo najosnovnije ljudske potrebe. Imamo kupatila, delimo im čistu odeću, imamo sva tri obroka plus užinu, a pored toga ih učimo i životnim veštinama. Oni učestvuju u postavljanju ručka, pomažu domaćicama, nudimo niz kreativnih radionica, a imamo i dobru saradnju sa školom 'dr Milan Patrović' koja kod nas sprovodi ubrzani ciklus obrazovanja namenjen odraslima. Neki naši korisnici koji imaju više od 15 godina upisani su u tu školu i ovde kod nas imaju časove, kako bi stekli osnovno školsko obrazovanje. Naša parola je 'sat više u Svratištu je sat manje na ulici', jer smo svesni da je za rešavanje pitanja siromaštva dece nacionalni problem, a mi smo samo tu da pomognemo koliko možemo. Tokom septembra meseca kroz Svratište je prošlo 180 dece, dok je na dnevnom nivou to od 25 do 40 dece, ispričao je vaspitač Miloš Rajić, jedan je od članova osoblja koji rade sa decom.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2019.10.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin