Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U ZDRAVOM SRBOBRANU ZDRAV DUH

ŽARKO NA POSTOLJU ZA NAJBOLJE U SRBIJI!


Srbobran ima vrhunskog vozača moto krosa. Poslednjom trkom u šampionatu u Bačkoj Topoli, u nedelju je stavljena tačka na ovogodišnju sezonu na Otvorenom šampionatu Srbije u moto - krosu. U klasi MX 85 treće mesto u Srbiji pripalo je Žarku Debeljačkom, mladiću iz Srbobrana.


Ovaj veliki uspeh zabeležio je sa samo 15 godina. Žarko je učenik prvog razreda Poljoprivredne škole u Futogu, a pored moto krosa njegova druga ljubav je košarka. Krase ga osobine momka koji je skroman, otvoren, druželjubiv i spada među one mladiće o kojima se uglavno priča u superlativu.

Njegov kondicioni trener, Milan Ikrašev o sportu kojim se Žarko bavi i o njemu je rekao:

- Za većinu ljudi ovaj sport je nepoznat, jer kao i ostali ekstremni sportovi nije toliko popularan – on to duguje tome što pored određenih vrlo specifičnih materijalnih uslova i sredstava, zahteva kako fizičku, na neki način I psihološku predisponiranost samog sportiste. Ipak, moram da naglasim da se radi o jednom izuzetno opasnom sportu i jednom od najtežih sportova... Dimenzije opasnosti su dvojake: sa jedne strane imate trku, protivnike, stepen težine konfiguracije terena, a sa druge strane „borbu“ sa samom mašinom. Nepredvidive i opasne situacije u samom takmičenju ne treba posebno napominjati (sudari, padovi, razne kombinacije istih, itd), ali sa druge strane – ono što često gubimo iz vida - jeste odnos ljudskog tela i motora... Na motoru telo mora da podnese konstantne dugotrajne i intenzivne vibracije, višestruko pojačanu g-silu, udare sletanja, ekstremne položaje i pokrete tela pri zaokretima, kočenjima, eventualnim blažim sudarima, itd... Sve ovo podrazumeva izuzetnu fizičku i mentalnu pripremu takmičara. Svaki moto-sport (a to posebno važi za one koji u sebi sadrže i elemente akrobatike) mora da prati visok nivo kondicioniranosti sportiste – kako bi se predupredile ili brže sanirale povrede i oštećenja na lokomotornom aparatu, a sa druge strane ostvarili što bolji takmičarski rezultati. Žarko i ja na ovom planu fizičke pripreme sarađujemo već evo više od pola godine... Naš takmičar je mlad, tinejdžer, srednjoškolac, ali kao revnostan i disciplinovan, srcem i umom potpuno predan svom sportu – on u svojoj nameri i ambiciji ne dopušta da mu se išta ispreči na putu: ni strahovi, ni sumnje, ni rizici, fizički napori ili odricanja... što dokazuju i njegovi rezultati i uspesi.

Žarko ambicije su da nastavi da se takmiči, trenira vredno i osvaja medalje i pehare. Nakon poslednje trke u Bačkoj Topoli na svom Instagram nalogu napisao je:

- Prošlog vikenda u Bačkoj Topoli vožena je deveta trka, poslednja trka ove sezone za Prvenstvo Srbije u moto krosu. U dve trke koje sam vozio osvojio sam treće mesto i to mi je bilo dovoljno da popravim generalni plasman i sa četvrtog se popnem, na kraju sezone, na treće mesto u Srbiji u klasi MX 85. Želim da čestitam Vuku Drmancu na šampionskoj tituli i vicešampionu Aleksi Milosavljeviću. Želim takođe da se zahvalim mom klubu MK Ere Arilje, kondicionom treneru Milanu Ikrašev, Nemanji Vemiću koji je održavao moj motor, a najveću zahvalnost za ovaj uspeh dugujem mojoj najstarijoj sestri Nikolini Debeljački, koja je bila moja najveća podrška i bez nje ovaj uspeh ne bi postojao.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "U zdravom Srbobranu zdrav duh" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2019.10.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


In memoriam Dragan Stojnić (Beograd, 10. novembar 1937 — 19. mart 2003)

Pretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen