Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U ZDRAVOM SRBOBRANU ZDRAV DUH

ŽARKO NA POSTOLJU ZA NAJBOLJE U SRBIJI!


Srbobran ima vrhunskog vozača moto krosa. Poslednjom trkom u šampionatu u Bačkoj Topoli, u nedelju je stavljena tačka na ovogodišnju sezonu na Otvorenom šampionatu Srbije u moto - krosu. U klasi MX 85 treće mesto u Srbiji pripalo je Žarku Debeljačkom, mladiću iz Srbobrana.


Ovaj veliki uspeh zabeležio je sa samo 15 godina. Žarko je učenik prvog razreda Poljoprivredne škole u Futogu, a pored moto krosa njegova druga ljubav je košarka. Krase ga osobine momka koji je skroman, otvoren, druželjubiv i spada među one mladiće o kojima se uglavno priča u superlativu.

Njegov kondicioni trener, Milan Ikrašev o sportu kojim se Žarko bavi i o njemu je rekao:

- Za većinu ljudi ovaj sport je nepoznat, jer kao i ostali ekstremni sportovi nije toliko popularan – on to duguje tome što pored određenih vrlo specifičnih materijalnih uslova i sredstava, zahteva kako fizičku, na neki način I psihološku predisponiranost samog sportiste. Ipak, moram da naglasim da se radi o jednom izuzetno opasnom sportu i jednom od najtežih sportova... Dimenzije opasnosti su dvojake: sa jedne strane imate trku, protivnike, stepen težine konfiguracije terena, a sa druge strane „borbu“ sa samom mašinom. Nepredvidive i opasne situacije u samom takmičenju ne treba posebno napominjati (sudari, padovi, razne kombinacije istih, itd), ali sa druge strane – ono što često gubimo iz vida - jeste odnos ljudskog tela i motora... Na motoru telo mora da podnese konstantne dugotrajne i intenzivne vibracije, višestruko pojačanu g-silu, udare sletanja, ekstremne položaje i pokrete tela pri zaokretima, kočenjima, eventualnim blažim sudarima, itd... Sve ovo podrazumeva izuzetnu fizičku i mentalnu pripremu takmičara. Svaki moto-sport (a to posebno važi za one koji u sebi sadrže i elemente akrobatike) mora da prati visok nivo kondicioniranosti sportiste – kako bi se predupredile ili brže sanirale povrede i oštećenja na lokomotornom aparatu, a sa druge strane ostvarili što bolji takmičarski rezultati. Žarko i ja na ovom planu fizičke pripreme sarađujemo već evo više od pola godine... Naš takmičar je mlad, tinejdžer, srednjoškolac, ali kao revnostan i disciplinovan, srcem i umom potpuno predan svom sportu – on u svojoj nameri i ambiciji ne dopušta da mu se išta ispreči na putu: ni strahovi, ni sumnje, ni rizici, fizički napori ili odricanja... što dokazuju i njegovi rezultati i uspesi.

Žarko ambicije su da nastavi da se takmiči, trenira vredno i osvaja medalje i pehare. Nakon poslednje trke u Bačkoj Topoli na svom Instagram nalogu napisao je:

- Prošlog vikenda u Bačkoj Topoli vožena je deveta trka, poslednja trka ove sezone za Prvenstvo Srbije u moto krosu. U dve trke koje sam vozio osvojio sam treće mesto i to mi je bilo dovoljno da popravim generalni plasman i sa četvrtog se popnem, na kraju sezone, na treće mesto u Srbiji u klasi MX 85. Želim da čestitam Vuku Drmancu na šampionskoj tituli i vicešampionu Aleksi Milosavljeviću. Želim takođe da se zahvalim mom klubu MK Ere Arilje, kondicionom treneru Milanu Ikrašev, Nemanji Vemiću koji je održavao moj motor, a najveću zahvalnost za ovaj uspeh dugujem mojoj najstarijoj sestri Nikolini Debeljački, koja je bila moja najveća podrška i bez nje ovaj uspeh ne bi postojao.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "U zdravom Srbobranu zdrav duh" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2019.10.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 78
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen