Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2303/deca-u-nadaljuda-pravo-svako-dete-uiva-lako/

Verzija za tampu / To ScreenviewDECA U NADALJU - "Da pravo svako-dete uživa lako"


Iz Nadalja nam je stigao izveštaj u kome su detaljno opisani događaji koji su obeležili Dečiju nedelju ove godine u OŠ Žarko Zrenjanin Uča.


Školsko literarno takmičenje

I ove godine kao deo obeležavanja Dečje nedelje održano je školsko literarno takmičenje. Okvirna tema je bila Imam pravo...ali to pravo imaju i drugi, a učenici od petog do osmog razreda, uglavnom članovi literarne sekcije, svoj odgovor na temu predstavili su u poetskom ili proznom obliku. Najuspešniji učenici nagrađeni su knjigama.

Tema Imam pravo na život, igru, učenje, druženje, svoje mišljenje...ali to pravo imaju i drugi, bila je inspiracija i za likovno takmičenje učenika starijih razreda. Nagrađeni su učenici koji su dali najkreativniji likovni odgovor na ovu temu.

Za kraj ovogodišnje Dečje nedelje, podsećanje na važno pravo - pravo na igru i pravo na zdrav život. A najprimereniji način za podsećanje na ta prava jeste sportska aktivnost - fudbalski turnir i fer plej igra. Ovim turnirom i veselom sportskom atmosferom završeno je ovogodišnje obeležavanje Dečje nedelje.

"Da pravo svako-dete uživa lako" naziv je protekle Dečije nedelje, koja se na zanimljiv i kreativan način obeležila i u našoj školi. Svakog dana učenici sa svojim učiteljicama i razrednim starešinama su osmišljavali i učestvovali u raznim radionicama i aktivostima.

Učenici nižih odeljenja Dečiju nedelju su obeležili kroz sledeće aktivnosti:

Ponedeljak - svako odeljenje je organizovalo radionicu na temu prava i obaveza deteta, na kojoj smo izradili i transparente.

Utorak - ispred glavnog ulaza škole, upriličena je priredba "Prijem prvaka u Dečiji savez".Kroz pesmu, glumu, igru stariji učenici su poželeli  dobrodošlicu svojim malim drugarima u "Dečiji savez".

Sreda - dan rezervisan za igre. Igrale su se razne društvene igre u okviru odeljenja.

Četvrtak - veselo druženje pod maskama u fiskulturnoj sali škole. Maskirani učenici, a i učiteljice, defilovali su binom. Žiri je birao najlepše i najoriginalnije maske za koje su predstavnici lokalne samouprave (kancelarija za mlade) delili prigodne nagrade.

Petak - smo obeležili kao dan stvaralaštva. Učenici prvog i drugog razreda su pravili čestitke i igračke koje su razmenjivali sa svojim drugarima, dok su učenici trećeg i četvrtih razreda svoju snalažljivost i kreativnost pokazali pravljenjem kućica-skloništa u školskom dvorištu. Za sam kraj usledila je šetnja kroz selo. Nosili smo transparente sa pravima i obavezama dece, kako bi podsetili naše meštane na iste.

Zahvaljujemo se Julijani Kovač nastavnici likovne kulture u penziji na nesebičnoj  pomoći pri organizaciji "Dečije nedelje", kao i predstavnicima lokalne samouprave.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign