Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / U ZDRAVOM SRBOBRANU ZDRAV DUH

NAŠI MARATONCI NE ZNAJU ZA NEUSPEH


Naša Aleksandra Vrsajković, osim što je oborila sopstveni rekord, vratila se iz Apatina sa 24. ASICS APATINSKOG DUNAVSKOG POLUMARATONA ovenčana srebrnom medaljom i osvojenim drugim mestom u trci na 21 kilometar. .


Ukupno pet dugoprugaša uzelo je učešće na prestižnoj trci koja je održana 20.10. ove godine u Apatinu. Pored Aleksandre stazu od 21 kilometar trčali su Aleksandar Tatić, Slobodan Miković, Zoltan Habi, dok je Dušan Srdanov ovaj put istrčao stazu od 10 kilometara. Bila je ovo trka koja je do sada okupila najveći broj trkača, njih preko 900 iz deset zemalja.

Bila je ovo međunarodna trka, a u kategoriji žena gde se takmičila naša Aleksandra prvo mesto osvojila je Vlasta Živković iz Hrvatske, koja je stazu dugu 21 kilometar pretrčala za 1.42.23h, oko tri minuta bila je brža od maratonke iz Srbobrana. One su se takmičile u kategoriji žena (40 - 44 godine) dok je prvo mesto u ukupnom plasmanu (110 učesnica) pripalo Tűnde Szabó (30-34), takmičarki iz Mađarske koja je 21 km istrčala u vremenu od 1.20.27h. U ukupnom plasmanu Aleksandra je stazu istrčala kao 16.

UČINAK TRČANJA NA ZDRAVLJE


Pozitivan učinak trčanja na zdravlje i opšte psiho-fizičko stanje organizma je fantastičan! Kao i za sve druge ljudske aktivnosti i za trčanje se mogu navesti dobre i loše strane. Ali da bude jasno odmah na početku: pozitivni učinci trčanja su višestruko veći, dok se negativni efekti najčešće posledica greške u “konzumaciji” ili načinu bavljenja trčanjem. Zbog toga, trčanjem će vam oplemeniti život!

Loše strane trčanja

Loše strane mogu biti razne povrede koje se uglavnom svode na upalu mišića i tetiva, istegnuće mišića/tetiva, uganuće zglobova, bolove u kolenima, iritacija bradavica (zbog trenja sa majicom), žuljeve na tabanima i probleme sa noktima (zbog neodgovarajuće obuće).

Velika većina ovih negativnih uticaja trčanja se mogu preuprediti dobrim izborom odgovarajućih patika, staza za trčanje, pravilnog istezanja i zagrevanja pre trčanja, odgovarajućeg tempa trčanja, dobrim rasporedom treninga i odgovarajućom ishranom i hidratacijom.

Po pravilu dosta informacija koje će vam pomoći da trčite bezbolno možete pronaći na internetu, ali, još bolji je rad sa isusnim drugarem-trkačem i trenerom, bilo individualnim ili u trkačkom klubu.
Blagotvoran učinak trčanja na zdravlje

Ako, dakle, zanemarimo neki uopšteni rizik koji postoji kada se praktikuje bavljenje bilo kojim sportom, pa i trčanjem, postoje brojni pozitivni učinci trčanja na zdravlje, a neki od njih su:

Lakše kontrolisanje telesne mase i/ili gubitak u težini (bez aerobnih treninga nema mršavljenja)
Povećanje mišićne mase
Dobar uticaj na kardiovaskularni sistem (ako trčite samo 15km nedeljno smanjujete za 50% šansu da obolite od koronarne bolesti srca – tu spadaju infrakt, aritmija, angina pektoris,…). Takođe reguliše krvni pritisak.
Povećanje gustine kostiju
Stimulisanje lučenja hormona rasta (poznati uzimaju vakcine ovog hormona da bi izgledali mlađe)
Smanjenje verovatnoće dobijanja šloga/ infarkta mozga
Smanjenje rizika od raka dojke
Trčanjem vežbate pluća jer koristite dodatnih 50% kapaciteta koji se inače ne koristi
Smanjenje /oslobađanje od svakodnevnog stresa
Napredak u emotivnom životu
Osnaživanje imunog sistema i otpornosti organizma na infekcije
Zaustavljanje ili usporavanje efekata starenja
Znatan uticaj na postizanje i održanje fizičke forme

Trčanje može imati i blagotvorne psihološke učinke, mnogi trkači imaju neku povećani, euforični osećaj, za koji se smatra da ga izazivaju endorfini – hormoni sreće, koje telo proizvodi kao odgovor na dugotrajno bavljenje sportom. Trčanje je odlična terapija za osobe koje pate od stresa, depresije, kao i osoba koji se bore protiv raznih oblika zavisnosti.

Za osobe koje tek ulaze u svet trčanja, važno je znati da je potrebno vreme da se dođe u formu i osete blagodeti efekata trčanja, a za uspeh je najvažnija stvar da se prati kako se organizam oseća i da se prema tome određuje tempo i dužina staze.
(trcanje.rs)

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "U zdravom Srbobranu zdrav duh" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2019.10.29

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 88
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen