Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DA LI PARKIRATE NA MESTA OBELEŽENA ZA VOZILA OSOBA SA INVALIDITETOM?!


U Srbobranu se parking ne naplaćuje. Svi javni parkinzi su besplatni, a na samo par mesta postoje mesta obeležena za parking vozila osoba sa invaliditetom. Da li ih ima dovoljno i da li treba da ih ima više je pitanje koje otvaramo u ovom tekstu.


Koliko često ste videli da na mestima koja su obeležena kao parking za osobe sa ivaliditetom stoji parkirano vozilo koje nema nalepnicu da je namenjeno za prevoz osobe sa invaliditetom. Dva takva parkinga u Srbobranu su vrlo često zauzeta vozilima nesavesnih vozača. To su parking kod hale sportova i parking na početku Bardove ulice.

Gde i koliko rezervisanih mesta za vozila koja služe za prevoz osoba sa invaliditetom treba da bude  je odluka koja se donosi na novou lokalne samouprave. Pored ova dva pomenuta parkinga u Srbobranu obeležena su još parking mesta kod groblja i na levoj obali kanala, u neposrednoj blizini pijace.

- To je nedovoljno, rekao je za naš portal Goran Mijonić ispred Udruženja ratnih vojnih invalida i dodao da je njihovo udruženje napravilo plan gde sve treba u našoj opštini da budu rezervisana mesta za osobe sa invaliditetom, posebno apostrofirajući parkinge ispred pošte, u Karađorđevoj ulici kod zgrade gde se nalaze prostorije Fonda za socijalno i zdravstveno osiguranje, kao i u ulici Miloša Crnjanskog zbog neposredne blizine apoteka i opštine, kao i kod Doma zdravlja.

- Naša opština svake godine izdaje između 30 i 40 rešenja za korišćenje besplatnog i rezervisanog parkinga i nalepnica za automobile koji se koriste za prevoz lica sa invaliditetom i to je svakako za pohvalu. U tom smislu želim da pohvalim saradnju sa opštinskim službama, ali očekujemo da se broj mesta namenjenih za parking nama koji imamo invaliditet poveća, a da se postojeća dodatno obeleže, odnosno da svako mesto bude obeleženo horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, kako niko ne bi mogao da se vadi da nije video kada parkira na mesto koje mu ne pripada. To nije veliki posao i očekujem da će u tom smislu naša dosadašnja dobra saradnja biti unapređena.

Inače, Mijonić nam je rekao da planira, nakon što opština uradi svoj deo posla, URVI napravi table koje bi bile na obeleženim mestima, a kakve su npr napravili i postavili u regionu. Table su namenjene svim onim vozačima koji ne poštuju saobraćajne propise, ali isto tako ne pokazuju ni empatiju prema osobama koja imaju invaliditet.

Parking mesta o kojima govorimo nisu standardna. Vrlo često ima i prošireni deo, vidno obeležen, koji im omogućava da neometano izađu iz automobila, da koriste kolica ako je to potrebno i sl. 

Upravo zbog svega ovoga apelujemo na vozače da ne parkiraju na mesta koja su obeležena kao parking za vozila sa nalepnicom za vozila u kojima se voze osobe sa invaliditetom.

U URVI-ju su pozicionirali oko 11 mesta u našoj opštini koja bi bilo neophodno obeležiti horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kao posebna mesta za ovu namenu i zalaže se za rigoroznu kaznenu politiku prema svim vozačima koji nepropisno zauzimaju ova parking mesta. Njihov predlog je da se novac koji se prikupi od kažnjavanja nesavesnih vozača, a ostaje u našoj opštini usmeri u finansiranje Udruženja za pomoć MNRO "Biser" čiji korisnici takođe imaju pravo na korišćenje povlastica prilikom parkiranja vozila.

U Novom Sadu JKP Parking servis u više navrata sprovodio je akcije u saradnji sa saobraćajnom inspekcijom i policijom i uklanjali su automobile koji su bili parkirani na mestima namenjenim invalidnim licima, a koji za to nisu imali pravo. Ove akcije su davale određene rezultate, ali su i skretale pažnju vozačima na probleme koje imaju osobe sa invaliditetom.

Neki su otišli korak dalje i društvenim aktivizmom pokušali da utiču na svest nesavesnih vozača:

S.N.

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2019.10.30

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen