Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

DVA SLIKARA IZ SRBOBRANA NA POKRAJINSKOJ SMOTRI


Juče u Galeriji Doma kulture, izloženi su radovi ovogodišnje Zonske smotre likovnih stvaralaca Vojvodine. Ukupno 72 autora predstavilo je svoje radove građanima Srbobrana, a najbolja dela su ustanovljena profesionalnim žiriranjem. Među najboljim radovima i slike Lenke Cucić Kaćanski i Stevana Nićina, slikara iz Srbobrana.


Milica Zarić, direktor Doma kulture u Srbobranu, otvorila je događaj sledećim rečima:

“Nama je čast što smo i ove godine domaćini zonske smotre likovnih stvaralaca za Vrbas, Srbobran, Bečej, Bačku Palanku i Novi Sad. Nešto više o samoj izložbi i rezultatima će vam reći gospoda Sava Mučibabić i Sava Stepanov.”

Predsednik žirija Zonske smotre, Sava Mučibabić izrazio je svoje zadovoljstvo zbog velikog broja izloženih radova, kao i proširenja kruga učesnika smotre, a nakon njegovog izlaganja prisutnima
se obratio likovni kritičar, Sava Stepanov.

On je u dobronamernom tonu uputio blagu kritiku učesnicima smotre, tvrdeći da je ovogodišnja smotra nešto lošijeg kvaliteta u odnosu na prethodnu, smatrajući za glavne razloge takvog ishoda prečesto odabiranje malih formata, kao i izvesnu stegnutost u radu, koja se oseti na velikom broju izloženih likovnih dela.

„Onaj ko slika, motiv, nije obavezan da taj motiv precizno interpretira, jer on ne pravi motiv, nego pravi sliku. Ima jedna lepa anegdota sa Matisom, koji je napravio veliku izložbu i tu na otvaranju izložbe, jedna žena mu priđe i kaže: „Molim vas, gospodine Matis, pa zašto ova žena ima jednu ruku dužu?“ A on kaže, „pa to nije žena, to je slika.“ Znate, to mora da bude podešeno tako da to kao slika funkcioniše, da to likovno bude dobro organizovano, a ne da bude sve perfekcionistički.„- izjavio je Stepanov.

Ipak, on je pohvalio samo tehničko umeće učesnika, navodeći da je izloženi akvarel zaista rađen na jednom visokom nivou.

Ubrzo potom, pročitana su i imena učesnika koji su prošli dalje na pokrajinsku smotru. Na listi su se našle 24 osobe, uključujući i Lenku Cucić Kaćanski i Stevana Nićina iz Srbobrana.

Pokrajinska smotra će biti održana u obnovljenoj Galeriji “Lazarević” u Sremskoj Mitrovici, gde će pored zonske smotre izložene u Srbobranu, učestvovati najbolji radovi sa još pet drugih zonskih smotri, sa područja Vojvodine, kada će biti proglašeni ovogodišnji najbolji umetnici sa područja Vojvodine.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.11.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin