Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

"SALAŠI ZA VAS" - STIGLI DO SRBOBRANA


Promocija turističkog i gastronomskog vodiča “Salaši za vas”, izdavačke kuće Prometej, održana je u utorak u Galeriji Doma kulture.


Knjiga autora Miroslava Božina, predstavlja 65 turističkih i vinskih salaša Vojvodine, 100 salašarskih jela, 60 recepata i 100 salašarskih pojmova, a unutar stranica ovog dela, sadržane su priče o salašima u likovnoj, muzičkoj i literarnoj umetnosti. Zajedno sa knjigom, pripremljen je i istoimeni TV serijal od 12 epizoda, koji se emituje na RTV.

- Dobro veče i dobrodošli. Velika nam je čast što ste večeras sa nama i što je sa nama gospodin Miroslav Božin koji će nam predstaviti svoju knjigu. U ovoj knjizi predstavljena su i naša dva salaša, to su salaš Tatić i Karin salaš, a vi ćete imati priliku da probate neke njihove proizvodi tako da se nadam da ćete uživati i u degustaciji ovih proizvoda, kazala je u pozdravnoj reči gostima Milica Zarić, direktorka Doma kulture.

Tokom promocije, gostujući autor, Miroslav Božin, govorio je o salašima u Vojvodini, a posetiocima su puštani i isečci iz TV serijala, uključujući inserte iz epizoda koje prikazuju salaše Karin i Tatić .

- Dobar deo nas se seća kako su izgledali salaši i salašari pre 50 godina. U moje vreme to je bilo nešto najgore na svetu. Radilo od jutra do sutra i nikad nije bilo nizašta vremena. Čekali su se sveci, svinokolji i gosti preko godine, iznenadni ili pozvani, pa onda kad oni naiđu, salašari su na pola njive ostavljali motiku, da bi se popilo piće, i zaklalo pile. Danas je to sasvim drugačije i sad je čak i moda biti salašar. Ima neka ocena i procena da je svaki drugi intelektualac poreklom iz Vojvodine potekao sa salaša, izjavio je Božin.

Pored govora o salašima, bilo je reči i o Kobasicijadi u Turiji. Idejni tvorac ove manifestacije, Miroslav Medurić “Čika”, rekao je:

- Kobasicijada je prošla svet, napravili smo “bum” i najvažnije, ušli smo u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući opštini Srbobran koja je našla snage i našla sponzora da bi mi pojedinci, a ujedno i opština Srbobran, ušli u Ginisovu knjigu rekorda i uspeli da napravimo tu dugačku kobasicu.

Promocija je upotpunjenja izvođenjem različitih starogradskih pesama od tamburaškog orkestra ”Dogovor”, kao i ponudom različitih kolača i zakuske koju su uz Salaše Tatić i Karin, pripremile i članice humanitarnog udruženja “Ruka spasa”.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.11.06   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin