Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2345/-salai-za-vasstigli-do-srbobrana/

Verzija za tampu / To Screenview"SALAŠI ZA VAS" - STIGLI DO SRBOBRANA


Promocija turističkog i gastronomskog vodiča “Salaši za vas”, izdavačke kuće Prometej, održana je u utorak u Galeriji Doma kulture.


Knjiga autora Miroslava Božina, predstavlja 65 turističkih i vinskih salaša Vojvodine, 100 salašarskih jela, 60 recepata i 100 salašarskih pojmova, a unutar stranica ovog dela, sadržane su priče o salašima u likovnoj, muzičkoj i literarnoj umetnosti. Zajedno sa knjigom, pripremljen je i istoimeni TV serijal od 12 epizoda, koji se emituje na RTV.

- Dobro veče i dobrodošli. Velika nam je čast što ste večeras sa nama i što je sa nama gospodin Miroslav Božin koji će nam predstaviti svoju knjigu. U ovoj knjizi predstavljena su i naša dva salaša, to su salaš Tatić i Karin salaš, a vi ćete imati priliku da probate neke njihove proizvodi tako da se nadam da ćete uživati i u degustaciji ovih proizvoda, kazala je u pozdravnoj reči gostima Milica Zarić, direktorka Doma kulture.

Tokom promocije, gostujući autor, Miroslav Božin, govorio je o salašima u Vojvodini, a posetiocima su puštani i isečci iz TV serijala, uključujući inserte iz epizoda koje prikazuju salaše Karin i Tatić .

- Dobar deo nas se seća kako su izgledali salaši i salašari pre 50 godina. U moje vreme to je bilo nešto najgore na svetu. Radilo od jutra do sutra i nikad nije bilo nizašta vremena. Čekali su se sveci, svinokolji i gosti preko godine, iznenadni ili pozvani, pa onda kad oni naiđu, salašari su na pola njive ostavljali motiku, da bi se popilo piće, i zaklalo pile. Danas je to sasvim drugačije i sad je čak i moda biti salašar. Ima neka ocena i procena da je svaki drugi intelektualac poreklom iz Vojvodine potekao sa salaša, izjavio je Božin.

Pored govora o salašima, bilo je reči i o Kobasicijadi u Turiji. Idejni tvorac ove manifestacije, Miroslav Medurić “Čika”, rekao je:

- Kobasicijada je prošla svet, napravili smo “bum” i najvažnije, ušli smo u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući opštini Srbobran koja je našla snage i našla sponzora da bi mi pojedinci, a ujedno i opština Srbobran, ušli u Ginisovu knjigu rekorda i uspeli da napravimo tu dugačku kobasicu.

Promocija je upotpunjenja izvođenjem različitih starogradskih pesama od tamburaškog orkestra ”Dogovor”, kao i ponudom različitih kolača i zakuske koju su uz Salaše Tatić i Karin, pripremile i članice humanitarnog udruženja “Ruka spasa”.

M.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign