Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ODRŽANE 20. CIGANSKE VATRE!


Romi se još jednom okupili u Srbobranu i slavili svoju tradiciju i kulturu u okviru jedne od najstarijih romskih manifestacija u Vojvodini...


Trg Slobode sinoć je zapljusnuo talas energije koja krasi kulturu Roma. Muzika i ples bili su na prvom mestu. KUD ROM iz Srbobrana u saradnji sa opštinom Srbobran, Domom kulture i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice dvadeseti put organizovao je "Ciganske vatre", manifestaciju koja neguje kulturu i tradiciju Roma i čuva sve ono na čemu se zasniva osobenost ovog naroda koji je kroz istoriju vrlo često delio sudbinu Srba.

Programu na Trgu Slobode predhodila je konferencija za medije gde su o "Ciganskim Vatrama" govorili organizatori i pokrovitelji, ali čulo se i dosta o tome kako je potrebno poboljšati položaj Roma u našem društvu i sistemski raditi na tome.

Tamburaški orkestar iz Deronja na početku jubilarnih XX Ciganskih Vatri zasvirao je himnu Roma, pesmu Đelem, Đelem".

Sve goste manifestacije u ime lokalne samouprave pozdravio je i otvorio XX Ciganske vatre dr Ilija Gazepov član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kao i svih ovih godina unazad, Ciganske vatre dobile su i svoje lepotice. Ove godine najlepša učesnica, po mišljenju žirija koji je ocenjivao lepotice, bila je Sonja Kolompar (20) iz Tornjoša, prva pratilja je takođe iz Tornjoša, Natalija Kolompar, a duga pratilja bila je Marija Nikolić.

U ciganskoj igri - Čarlama takmičilo se sedam parova, a najbolji su bili Slavko Jovanović i Kristina Petrović. Drugo mesto osvojili su Steva i Marija Nikolić, a treće Danijel i Elvira Subić.
Sve učesnike pored dr Ilije Gazepova pozdravili su Jelena Jovanović poslanica u parlamentu AP Vojvodina i Slavko Dimić, predsednik KUD ROM iz Srbobrana.

Galeriju fotografija nastalih na početku manifestacije možete pogledati ovde.

Svoj doprinos uspešnosti najveće romske manifestacije u Vojvodini dali su članovi likovnog udruženja ART iz Srbobrana. Oni su izložili svoje radove na Trgu Slobode, a predsednik udruženja Ištvan Fusko poklonio je svoj duborez, tanjir u obliku točka, simbola Roma, predsedniku opštine Srbobran, Nešku Čestiću, koji je opravdano izostao, tako da je ovaj dar umetnika preuzeo Đorđe Džekov član Opštinskog veća.

S.N.

 

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.08.21   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 47
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen