Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/235/odrane-20ciganske-vatre/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽANE 20. CIGANSKE VATRE!


Romi se još jednom okupili u Srbobranu i slavili svoju tradiciju i kulturu u okviru jedne od najstarijih romskih manifestacija u Vojvodini...


Trg Slobode sinoć je zapljusnuo talas energije koja krasi kulturu Roma. Muzika i ples bili su na prvom mestu. KUD ROM iz Srbobrana u saradnji sa opštinom Srbobran, Domom kulture i Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice dvadeseti put organizovao je "Ciganske vatre", manifestaciju koja neguje kulturu i tradiciju Roma i čuva sve ono na čemu se zasniva osobenost ovog naroda koji je kroz istoriju vrlo često delio sudbinu Srba.

Programu na Trgu Slobode predhodila je konferencija za medije gde su o "Ciganskim Vatrama" govorili organizatori i pokrovitelji, ali čulo se i dosta o tome kako je potrebno poboljšati položaj Roma u našem društvu i sistemski raditi na tome.

Tamburaški orkestar iz Deronja na početku jubilarnih XX Ciganskih Vatri zasvirao je himnu Roma, pesmu Đelem, Đelem".

Sve goste manifestacije u ime lokalne samouprave pozdravio je i otvorio XX Ciganske vatre dr Ilija Gazepov član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kao i svih ovih godina unazad, Ciganske vatre dobile su i svoje lepotice. Ove godine najlepša učesnica, po mišljenju žirija koji je ocenjivao lepotice, bila je Sonja Kolompar (20) iz Tornjoša, prva pratilja je takođe iz Tornjoša, Natalija Kolompar, a duga pratilja bila je Marija Nikolić.

U ciganskoj igri - Čarlama takmičilo se sedam parova, a najbolji su bili Slavko Jovanović i Kristina Petrović. Drugo mesto osvojili su Steva i Marija Nikolić, a treće Danijel i Elvira Subić.
Sve učesnike pored dr Ilije Gazepova pozdravili su Jelena Jovanović poslanica u parlamentu AP Vojvodina i Slavko Dimić, predsednik KUD ROM iz Srbobrana.

Galeriju fotografija nastalih na početku manifestacije možete pogledati ovde.

Svoj doprinos uspešnosti najveće romske manifestacije u Vojvodini dali su članovi likovnog udruženja ART iz Srbobrana. Oni su izložili svoje radove na Trgu Slobode, a predsednik udruženja Ištvan Fusko poklonio je svoj duborez, tanjir u obliku točka, simbola Roma, predsedniku opštine Srbobran, Nešku Čestiću, koji je opravdano izostao, tako da je ovaj dar umetnika preuzeo Đorđe Džekov član Opštinskog veća.

S.N.

 

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign