Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

EKOLOZI PRAVE STRATEGIJU NASTUPA U JAVNOSTI


U lovačkom domu, juče su se sastali članovi Ekološkog pokreta iz Vrbasa i Ekološkog udruženja Srbobran. Bili su tu i predstavnici ribolovačkog udruženja Šaran iz Srbobrana i ekološkog udruženja Beljanska iz Turije, kao i zainteresovani građani, a razgovaralo se o budućoj saradnji i zajedničkom nastupu u odnosu na ekološke probleme...


Inicijativu za ovakav sastanak pokrenuli su iz Ekološkog udruženja Srbobran, a domaćin sastanka bio je Dragan Kurjački. Povod je loša ekološka situacija i pomor ribe koji se u poslednjih mesec dana desio najpre u Krivaji, a sada i Velikom bačkom kanalu.

Osnovno pitanje koje je postavljeno je - šta civilni odnosno nevladin sektor može da uradi da se ovo više ne ponovi?

Dragan Kurjački je na početku podsetio da ovakav odnos zagađivača prema Velikom bačkom kanalu i Krivaji nije od juče i da je iza nas stogodišnje iskustvo i nemar prema životnoj sredini. Ono štoto je on postavio kako pitanje je koliko i šta mogu da urade Udruženja koja u svom nazivu imaju ekologiju. On je ocenio da samo ujedinjeni u nastupu, kada su zajednički problemi u pitanju, a ova zagađenja jesu zajednički problem svih građana, može nešto da se uradi i da se najpre skrene pažnja javnosti, a potom i izvrši pritisak da svako radi svoj posao, a da se zagađivačima pošalje jasna poruka da uništavanje životne sredine neće i ne sme biti tolerisano.

Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbas naglasio je da je borba za ekologuju uvek udar na nečije interese i ona podrazumeva konflikt. On je takođe rekao da svako od nas ima svoje obaveze i svako od nas ima zakonski okvir u kome treba da se kreće, a da građani često ne znaju šta je čija nadležnost i ko šta mora da radi po pitanju ekologije i očuvanja životne sredine.

Glavni zaključak ovog sastanka je da civilni sektor u koji spadaju i ekološka udruženja treba da otvara i postavlja pitanja i na taj način utiče na rad onih koji su odgovorni kako do ovakvih ekoloških problema kao što su pomor ribe u Krivaji i Velikom bačkom kanalu ne bi u budućnosti dolazilo.

Dogovoreno je da ovo bude početak aktivnije saradnje ekoloških udruženja u našem bližem okruženju i da se aktivnosti zajednički dogovaraju i koordiniraju, a da se od opštinske vlasti traži vanredna sednica Opštinskog veća gde bi se na dnevnom redu našla i tačka koja se tiče aktuelnih zagađenja voda u našoj sredini. Ekolozi, odnosno nevladin sektor koji se bavi pitanjima ekologije, smatraju da su problemi zajednički i da se mogu rešavati samo ukoliko ih kao takve i prepoznamo, saradnjom vladinog i nevladinog sektora.

Takođe, ideja je da se pokrene sajt gde bi svi građani koji primete bilo kakvu aktivnost koja predstavlja udar na životnu sredinu mogli da prijave slučaj.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2019.11.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin