Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

TEŠKA I OPORA DRAMA IZ MADJARSKE


Bila je to lekcija iz istorije, prava pozorišna poslastica, drama u izvođenju učenika Srpske gimnazije "Nikola Tesla", koja je završena uz frenetični aplauz, nažalost malog broja gledalaca u sali "Pozorištance".


Gotovo sigurno, svi koji su sinoć gledali pozorišni komad "Sudbine u magli" ostali su bez daha. Učenici Srpske gimnazije u Budimpešti pokazali su da je dramska sekcija ove škole nesumnjivo nešto najbolje u tom rangu i nije slučajno što su sa ovim komadom privukli pažnju i ostvarili niz gostovanja kako u Mađarskoj, Srbiji, tako i u pojedinim evropskim gradovima.

Srbobran je sinoć imao čast i zadovoljstvo da bude domaćin ovoj sjajnoj ekipi mladih ljudi, koji su zajedno sa svojim nastavnicima uspešno oživeli jedno prošlo vreme, period pre i posle I Svetskog rata donoseći nam priču o položaju i zloj sudbini Srba rođenih u ondašnjoj Ugarskoj. Takođe, napravili su sjajnu paralelu sa vremenom u kome živimo i tako kroz nadahnutu igru, darovite i uigrane glumačke minijature ostvarili nešto o čemu često maštaju i  profesionalni glumci. Ostavili su publiku bez daha i probudili duboka osećanja gledalaca koji su salu napustili puni utisaka, uz jedno potpuno, novo iskustvo i sa gomilom otvorenih pitanja na koja svako od nas sasvim izvesno traži odgovore i nastavlja da traga za njima i nakon predstave.

Bilo koga izdvojiti bilo bi nepošteno, jer videlo se da je reč o kolektivu koij diše kao jedno. O bliskosti i zajedničkoj ideji koju su produkovali kroz ovu predstavu o optantima i njihovim potomcima,  možda najbolje govore osmesi svih koji su učestvovali u predstavi, od glumaca - učenika do nastavnika i direktorke škole koja je predstavu gledala iz prvog reda i podelila radost sa svojim učenicima nakon što su se poklonili publici i otišli sa scene ispraćeni dugotrajnim apalauzom publike koja ih je nekoliko puta vratila da im se još jednom zahvali za doživljaj koji su nam pružili.

"Za nas je velika stvar što smo uspeli da dođemo u Vojvodinu i zahvalna sam svima koji su nam pomogli da nastupamo. Reč je o turneji za koju smo konkurisali kod Vladine agencije u Mađarskoj i dobili značajna sredstva da bi smo se predstavili u matici i promovisali jedan od najsnažnijih profila i aktivnosti naše škole, a to je dramska sekcija. Predstava 'Sudbine u magli' je vrhunac dugogodišnjeg rada sekcije. Ona otvara temu o kojoj se u Srbiji veoma malo zna. Naime, u periodu između dva svetska rata, dvadesetih godina prošlog veka, između kraljevine Mađarske i kraljevine SXS postojao je međudržavni sporazum o razmeni stanovništva i jedna velika populacija Srba iz Mađarske, podstaknuta obećanjima, vratila se u svoju pradomovinu. Međutim, to nije ispalo onako kako su planirali i dogodilo se nešto što je jedna tragična epizoda u našoj istoriji. Broj pripadnika srpske zajednice u Mađarskoj tada se značajno smanjio, a ljudi koji su otišli u Srbiju decenijama su tretirani kao dođoši i nisu imali status kao drugi ljudi", rekla je u razgovorima sa novinarima, dr Jovanka Lastić, direktorka Srpske gimnazije u Budimpešti i dodala:

"Na ovoj turneji ćemo predstavu odigrati u tri mesta; u Srbobranu, Vrbasu i u Batanji, mestu odakle kreće i roman 'Voz savesti'. Predstava u Srbobranu je deseto izvođenje, a već od prvog nastupa u Mađarskom narodnom pozorištu, nailazimo samo na pohvale i skoro nevericu da tako mladi glumci umeju sa tolikom zrelošću i ozbiljnošću igrati toliko ozbiljnu predstavu i baviti se jednom tragičnom temom o kojoj se malo zna", rekla je dr Lastić i najavila mogućnost izvođenja predstave čak i u Malmeu, u Švedskoj.

Inače, sinoć smo bili u prilici da vidimo i glumačko umeće jedne naše mlade sugrađanke, koja je nakon završene Osnovne škole, upisala Srpsku gimnaziju u Budimpešti i trenutno je maturant sa željom da možda nakon završetka školavanja u prestonici Mađarske, upiše baš glumu. Ona je Bojana Mladenović i sinoć je bila odlična.

"Ove je za mene poseban nastup i imala sam ogromnu tremu, veću i u od one koju sam imala kada smo igrali u Briselu. Suočavam se sa sudom svojih vršnjaka, prijatelja, porodice, koji me prvi put gledaju, ali za mene nastup u Srbobranu, u mom gradu, ima poseban značaj. Već pet godina sam u Budimpešti i Srpska gimnazije je odigrala veliku ulogu u mom odrastanju, postala sam zrelija, odgovornija, možda i bolji čovek. Svima koji su spremni da se odvaže na takav korak, preporučujem da pokušaju da postanu učenici Srpske gimnazije u Budimpešti", rekla je Bojana Mladenović.

Organizator ove predstave i domaćin bio je Dom kulture, a bila je ovo prilika i da se direktorke Predškolske ustanove, Osnovnih škola i Gimnazije u Srbobranu upoznaju sa svojim kolegama iz Mađarske i eventuano uspostavi saradnja.

S.Š.

 

  

Postavio: Administrator dana 2019.11.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin