Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

LENKIN PRSTEN U RUCI PESNIKA IVANA NEGRIŠORCA


14. PUT dodeljena je književna nagrada za najlepšu ljubavnu pesmu. Plaketu je uručio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, a svetkovina u slavu večne ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski bila je praznik lepe reči i stihova. Pesmu "Santa Maria della salute" ovaj put govorio je glumac Nebojša Dugalić.


Na zid sa imenima dosadašnjih dobitnika Lenkinog prstena dodaje se ime Ivana Negrišorca čija pesma "Ko je to u nama" je odlukom stručnog žirija proglašena za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu u periodu između dve nagrade, odnosno poslednjih godinu dana.

Pored Paroškog, koji je uručio pesniku plaketu, diplomu je u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu uručio Milan Micić, a novčanu nagradu direktorka Doma kulture Milica Zarić.

U svojoj besedi dobitnik ovogodišnje nagrade za najlepšu ljubavnu pesmu, Ivan Negrišorac osim što je publiku, koja je ispunila salu Pozorištance, obradovao jednom od najboljih beseda do sada, pročitao je i nagrađenu pesmu koja je posvećena njegovoj prerano preminuloj supruzi Minji.

Obrazloženje žirija nagrade pročitao je predsednik, Zoran Đerić između ostalog osvrnuvši se na poslednji stih u nagrađenoj pesmi:

Ovo sam
Ja, ovo si ti!
Ovo si ti,
Ovo si
Ja!

- Kakvo finale! Dostojno Laze Kostića i njegove veličanstvene himne o Lenki. I naš pesnik se sa svojom dragom susreće u snu, tu „gde sve razlike ćute“, „kao u nekoj brižljivo skrivenoj riznici!“, i pronalazi ono što nikada neće izgubiti – svoju veru, svoju nadu i svoju ljubav. Minja, kojoj su ovi nadahnuti stihovi posvećeni, ostaje tako zauvek sa njim, u snu kao na javi, a na javi kao u snu, kazao je Đerić.

Svojim nastupom ceremoniju dodele nagrade oplemenio je hor kulturno umetničkog društva "Svetozar Marković" iz Novog Sada, a Nebojša Dugalić je kao gost večeri govorio "pesmu nad pesmama", koju je Laza Kostić napisao u ime ljubavi, našoj Srbobranki, Lenki Dunđerski.

Dogodine nas očekuje jubilarna 15. dodela nagrade Lenkin prsten, a u nedelju uveče mladi pesnici, njih 40 okupljenih na večeri mladih pesnika u Galeriji Doma kulture govoriće svoje stihove. Početak je u 19.00h.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2019.11.17   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin