Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

SVETSKI DAN DETETA


U Srbiji se JUČE, ali i širom sveta, obeležavao Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.


Ovaj dan se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Predškolske ustanove "Radost" uključili su se u ovogodišnji Festival prava deteta, koji se organizuje u čast obeležavanja Svetskog dana deteta.

Planirana aktivnost pod nazivom "Kvalitetno obrazovanje za svu decu", održana je u svim obrazovnim ustanovama, s ciljem da se afirmiše poštovanje opštih principa u realizaciji zadataka obrazovanja i vaspitanja, te promovisanje primera dobre prakse.

U jaslenoj i pripremnoj grupi vrtića "Snežana", organizovano je druženje dece, pod parolom "U svome okruženju svako dete ima pravo da živi veselo i zdravo", dok je u starijoj grupi organizovan sportski dan u kom je učestvovao i jedan roditelj - nastavnik fizičkog vaspitanja. Takođe, organizovana je i poseta Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

U vrtiću "Bambi", u saradnji sa Osnovnom školom "Jovan Jovanović Zmaj", organizovano je druženje predškolaca i prvaka, tokom kojeg su u fokusu bile dečije narodne igre, na srpskom i mađarskom jeziku.

U vrtiću "Barbi" organizovana je radionica za roditelje na temu "Svako dete ima pravo na svoje ime", dok je u vrtiću "Crvenkapa" tema slične tribine za roditelje bila "Borba protiv nasilja". Takođe, roditeljima je predstavljen "Bee bot" - robot osmišljen u cilju promovisanja digitalnog obrazovanja.

Decu u vrtiću "Palčić" posetili su prvaci iz Osnovne škole "Vuk Karadžić", i družili se u programima "Pravimo naš grad" i "Povedi druga da prošeta kroz naš grad", dok je u "Čuperku" organizovan sportski dan sa roditeljima pod sloganom "Vežbati je lako, vežbati može svako".

"Pčelica" je organizovala Otvorena vrata za roditelje i sportske i takmičarske igre dece i roditelja, dok je turijska "Pepeljuga" takođe imala sportski dan, u kom su učestvovali i učenici mlađih razreda Osnovne škole "Petar Drapšin".

U nadaljskoj "Bubamari", uz Dan otvorenih vrata, organizovane su i kreativne radionice: "Igrajmo se digitalno", "Pusti mašti na volju" i "Ovo je Srbija", u kojim su saradnici mališanima bili roditelji, KUD "Ivanjsko cveće", učenici osnovne škole i lokalna zajednica.

- U svim našim vrtićima organizovan je Festival prava deteta. Vaspitači su imali potpunu autonomiju u kreiranju plana aktivnosti i načinu obeležavanja ovog Festivala. Budući predškolci su se družili sa prvacima u obe srbobranske škole, dolazili su nam roditelji i sa decom učestvovali u raznim takmičarskim igrama i sportskim aktivnostima, imali smo radionice i tribine, uključili u naše programe i decu koja ne pohađaju naš vrtić. Zahvaljujem se kolegama vaspitačima na lepim idejama i na kreativnom i zanimljivom danu u kojem smo svi uživali, kazala je ovim povodom Aleksandra Vrsajković, direktorka Predškolske ustanove "Radost".

Galeriju sa fotografijama možete pogledati OVDE. 

Postavio: Administrator dana 2019.11.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen