Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2378/svetski-dan-deteta/

Verzija za tampu / To ScreenviewSVETSKI DAN DETETA


U Srbiji se JUČE, ali i širom sveta, obeležavao Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.


Ovaj dan se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Predškolske ustanove "Radost" uključili su se u ovogodišnji Festival prava deteta, koji se organizuje u čast obeležavanja Svetskog dana deteta.

Planirana aktivnost pod nazivom "Kvalitetno obrazovanje za svu decu", održana je u svim obrazovnim ustanovama, s ciljem da se afirmiše poštovanje opštih principa u realizaciji zadataka obrazovanja i vaspitanja, te promovisanje primera dobre prakse.

U jaslenoj i pripremnoj grupi vrtića "Snežana", organizovano je druženje dece, pod parolom "U svome okruženju svako dete ima pravo da živi veselo i zdravo", dok je u starijoj grupi organizovan sportski dan u kom je učestvovao i jedan roditelj - nastavnik fizičkog vaspitanja. Takođe, organizovana je i poseta Osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

U vrtiću "Bambi", u saradnji sa Osnovnom školom "Jovan Jovanović Zmaj", organizovano je druženje predškolaca i prvaka, tokom kojeg su u fokusu bile dečije narodne igre, na srpskom i mađarskom jeziku.

U vrtiću "Barbi" organizovana je radionica za roditelje na temu "Svako dete ima pravo na svoje ime", dok je u vrtiću "Crvenkapa" tema slične tribine za roditelje bila "Borba protiv nasilja". Takođe, roditeljima je predstavljen "Bee bot" - robot osmišljen u cilju promovisanja digitalnog obrazovanja.

Decu u vrtiću "Palčić" posetili su prvaci iz Osnovne škole "Vuk Karadžić", i družili se u programima "Pravimo naš grad" i "Povedi druga da prošeta kroz naš grad", dok je u "Čuperku" organizovan sportski dan sa roditeljima pod sloganom "Vežbati je lako, vežbati može svako".

"Pčelica" je organizovala Otvorena vrata za roditelje i sportske i takmičarske igre dece i roditelja, dok je turijska "Pepeljuga" takođe imala sportski dan, u kom su učestvovali i učenici mlađih razreda Osnovne škole "Petar Drapšin".

U nadaljskoj "Bubamari", uz Dan otvorenih vrata, organizovane su i kreativne radionice: "Igrajmo se digitalno", "Pusti mašti na volju" i "Ovo je Srbija", u kojim su saradnici mališanima bili roditelji, KUD "Ivanjsko cveće", učenici osnovne škole i lokalna zajednica.

- U svim našim vrtićima organizovan je Festival prava deteta. Vaspitači su imali potpunu autonomiju u kreiranju plana aktivnosti i načinu obeležavanja ovog Festivala. Budući predškolci su se družili sa prvacima u obe srbobranske škole, dolazili su nam roditelji i sa decom učestvovali u raznim takmičarskim igrama i sportskim aktivnostima, imali smo radionice i tribine, uključili u naše programe i decu koja ne pohađaju naš vrtić. Zahvaljujem se kolegama vaspitačima na lepim idejama i na kreativnom i zanimljivom danu u kojem smo svi uživali, kazala je ovim povodom Aleksandra Vrsajković, direktorka Predškolske ustanove "Radost".

Galeriju sa fotografijama možete pogledati OVDE.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign