Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ŽENA ZA SVE


Pozorišna predstava „Šta ostaje posle zanosa?“ koja ispituje lik Natalije Obrenović, održana je 20.11. u sali Malog pozorišta u Srbobranu. Monodrama u režiji srpske književnice Isidore Bjelice, ostavila je značajan utisak na publiku, a neki od naših sugrađana dobili su i priliku za učešće u izvedbi predstave „Šta ostaje posle zanosa?“, ostavljajući svoj lični pečat i doprinos.


Interaktivni momenat prokomentarisala je, za naš portal, nakon predstave, glumica, Jelica Brestovac.

- Osim tih momenata interakcije, tokom same predstave, Natalija, odnosno ja, obraćam se direktno publici i nema te ograde između nas. To može biti zastrašujuće u jednom momentu i za samog glumca, sve dok ne pređe tu barijeru, a ovo je jedna intimna priča, koja kao takva povezuje lik sa publikom, koja je svedok događaja. Mene je nadahnula i impresionirala reakcija publike. Oni su svi disali kao jedno, pratili su priču i kada je bio neki težak trenutak na sceni, tragičan, osetila sam i te uzdahe i možda i po koju suzu. Ipak, bilo je i komičnih scena pa mislim da je publika, ipak, imala tu neku ravnotežu.

Ipak, uspostavljanje kontakta sa publikom bilo je samo dodatni znak pažnje kojim je ova predstava obogaćena. U srca gledalaca urezali su se najpre tragički elementi predstave, kojima je pružen iscrpan portret duševnog stanja velike kraljice srpskog naroda koju u drami upoznajemo ne samo kroz njenu titulu i zvanje, već kroz široko breme jakih emocija skrivanih iza hladnog i nepristupačnog karaktera u koji su utkani kompleksi oprečnih osećanja ogorčenosti i mržnje, te oprosta i bezuslovne ljubavi koja, kako sama Natalija tvrdi – otklanja sav bol.

Veličina Natalijinog krsta otkriva se kao veličina ličnosti srpske kraljice, na koju je osuđena samom sobom i pomenuto breme je, stoga, samo njoj u potpunosti poznato. Stoički karakter ove žene ne bi dopustio drugačije, no u Bjeličinoj režiji i zahvaljujući sačuvanim istorijskim dokazima, imamo trag kojim ga naslućujemo i koji nam otvara prostor divljenja.

- Svaka izneta činjenica u predstavi je proverena višestruko tako da se nismo poigravale sa nekim podacima i informacijama. Sve ono što smo iznele je tako. Naravno, postoje i neke tajne, dobro skrivane, kojima istorija nije želela da se bavi i u životu svake žene, pa čak i kraljice, svakako postoje stvari koje su intrigantne, kazala je Brestovac.

Natalija je kraljica, da, a pre toga – žena od krvi i mesa – čovek poput ostalih. Pretrpljena neverstva muža Milana Obrenovića, lični progon iz otadžbine kojoj je dala sebe ali i politički pokušaji skrnavljenja bogougodne majčinske uloge sudbinski joj utvrđene i dodeljene – to su bile tačke pucanja ovog jakog ženskog duha, čije se snaga na njima kalila i koji je uprkos svoukupnom trudu sila mraka, bede i nesreće, odbijao da se slomi – učinivši je figurom uzora i svetionikom za kojim bi drugi mogli poći.

Na kraju, ne umanjujući njihovu težinu i značaj, otkrivamo kroz refleksiju i razgovor sa glumicom da su teškoće Natalijine u krajnjoj crti, univerzalne.

- Natalija je doživela velike tragedije i imala je, eto, taj nesrećni brak – ipak je volela i bila do kraja velika žena, humana, dobrotvorka, zbog čega je poruka ove predstave jesu pre svega oprost i ljubav i ona nas na neki način uči kako da prevaziđemo teškoće sa kojima se svaka žena može sresti i danas. To je bila i jedna od ideja – da prenesemo tu priču u današnje vreme, jer i danas možete naći žene koje se nalaze u sličnim situacijama, po pitanjima deteta, braka… Natalija je za svoje vreme itekako bila moderna žena. Ona je u srpsko društvo donela više novina, imala je svoj časopis i učila je žene mnogim stvarima. Nekako za nju vezujem i tradiciju i one prave, ženske i porodične vrednosti, a opet je ona nekako i moderna žena. Što bi se reklo u nekom modernom žargonu, Natalija je jedna žena za sve,  izjavila je Jelica.

Publika, prepoznajući to, omogućila je da na samom svršetku, priča o kontraverznoj srpskoj kraljici u dirljivom i ubedljivom tumačenju Jelice Brestovac, bude ispraćena gromoglasnim aplauzom publike.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.11.22

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin