Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

SVI IMAMO SVOJ PUT, ALI JE VAŽNO DA IDEMO U DOBROM PRAVCU


Tokom prethodne tri godine, Sima Ćosin je objavio tri knjige (romani “Kuća na prodaju”, “Slepački sokak”, zbirka pesama “Klošar ljubavi”), a krajem ove, poštujući tradiciju koju je sam uspostavio, objavio je i četvrtu.  


Jesen života, tj penzionersko doba, životno je razdoblje kada čovek konačno biva suočen sa zasluženim predahom. Ukoliko je bio srećan da ovo doba doživi u spokoju i zdravlju; on uprkos suženju životnoga veka dobija na poklon više slobodnog vremena nego što ga je imao još od mladosti.

Ceo svoj radni vek Sima Ćosin probeo je u društvu knjiga. Kao bibliotekar na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu decenijama je u rukama držao knjige koje su pisali neki drugi pisci. Zato, ako neko može sa pravom da kaže da je knjiga čovekov najbolji drug, onda je to Sima Ćosin. Penzija je ovom poštovaocu knjige pružila priliku koju nije propustio. Dovoljno vremena da se upiše u zavičajne pisce i realizuje davnašnji san.

Ćosinova poslednja knjiga, roman “Dušanov put”, poslužila je kao povod okupljanja u Narodnoj biblioteci u Srbobranu. Ljubitelji pisane reči okupili su se u utorak da budu deo prvog javnog susreta sa poslednjim romanom našeg sugrađana.

Promociju knjige “Dušanov put”, otvorila je Eva Kiš, direktor Narodne biblioteke u Srbobranu, zvaničnog izdavača knjige Ćosina.

- Roman "Dušanov put" je knjiga koju večeras želimo da vam prikažemo. O njoj će nam večeras govoriti sam autor, recenzent knjige dr Dragana Todoreskov iz Matice srpske i Monika Maširević iz gradske biblioteke u Novom Sadu. Njih dve već sigurno znate, jer, čim se radi o Simi, one su uvek tu, kao njegovi anđeli i one će najbolje reći sve što treba da se kaže – rekla je direktorka Kiš.  

Nakon nje okupljenima se obratila Monika Maširević, bibliotekar Gradske biblioteke u Novom Sadu:

- Ćosin je za kratko vreme uspeo da stekne renome dobrog pripovedača koji se vešto i lako igra rečima i nekako po gradaciji, uspeva da svakim novim romanom, dobije bolju književnu kritiku, još veći broj čitalaca i još više pozitivnih komentara, čitalačke publike. Treći po redu, najnoviji roman Sime Ćosina “Dušanov put”, koji večeras predstavljamo, uspeo je - kako je to Dragana u svojoj recenziji istakla - da menja kurs poetike načinom pripovedanja i modelovanjem sveta oko glavnog junaka, kazala je Monika.

Ubrzo potom, prisutnima se obratila i Dr Dragana Todoreskov, stručni saradnik Matice Srpske:

- Prethodni put govorila sam o knjizi “Klošar ljubavi” Sime Ćosina, za koju sam takođe pisala recenziju i moram da kažem da zakoračujući u svet romana “Dušanov put”, bila sam nemalo iznenađena sposobnošću Sime Ćosina da menja svoj kurs od nekog ko je izraziti liričar i ko piše isključivo o emocijama, ljubavi i odnosu muškarca i žene, do nekoga ko sada piše jednu vrlo ozbiljnu i temeljnu studiju ličnosti. Koliko god da se roman “Dušanov put” razlikuje od knjige pesama “Klošar ljubavi”, toliko se on razlikuje i od prethodnih romana Sime Ćosina “Kuća na prodaju” i “Slepački sokak”. Pre svega po tome što ovoga puta radnja romana nije smeštena u manju sredinu. Sima Ćosin se ne bavi generacijskim ispitivanjima društva, ne ispituje istoriju određenih porodica, ne ispituje mentalitet jedne palanke, već naprotiv. Sada se fokusira na Dušana koji je nosilac radnje i prati njegov život od ranog detinjstva pa sve do momenta kada on doživljava svojevrsnu transformaciju, izjavila je Todoreskov, dodajući:

- Postoji takođe i razlika u samom načinu pripovedanja, u odnosu na prethodna dva romana. Dok se u “Slepačkom sokaku” i “Kući na prodaju”, Sima Ćosin bavio više realističkim načinom pripovedanja, on sada stvara jednu psihološku priču gde nastoji da opisujući glavnog junaka, njegove doživljaje i odnose u koje ulazi sa ženama. te međuljudske odnose koje sklapa sa drugim osobama, da neobičnu i izražajnu punoću ovom liku.

Autor, Sima Ćosin, govorio je poslednji. Zahvalio se svima koji su doprineli tome da njegova knjiga bude izdata i ovo književno veče održano, a potom je iskoristio priliku da budućim čitaocima “Dušanovog puta”, predstavi lik Dušana.

- Svi mi ponekad kažemo da nam nešto ili neko bode oči. Da se ne uklapa u ambijent. Da štrči. U svojim knjigama za glavne likove imam ličnosti koji “bodu oči”.  Znam, to je ružan izraz, postoji i lepši, ipak, meni je ovaj prikladan za ovu priliku, rekao je Ćosin, a potom dodao:  

- Imamo Dušana, jedan takav lik, koji bode oči svojim načinom života i svojim ponašanjem. On nije mogao i nije hteo da se uklopi u tokove društva i taj ambijent. Rekoh ovde na jednom mestu u knjizi, želeo je da bude daleko i slobodan od svega, svačega i svakoga. To je teško ostvariti. On se borio da trasira svoj put, koji je njemu bio prihvatljiv i koji je njemu bio interesantan. Svi mi imamo svoj put i dobro je kada taj put prati ravan, što se jako retko dešava, ali je jako važno da idemo u dobrom pravcu i da se na tom putu ne spotaknemo i ne padnemo. Takođe je važno i kakav ćemo trag ostaviti iza sebe, na tom putu, a Dušanu sve to nije bilo važno. On je vodio jednu borbu da eto, živi onako kako se njemu sviđa, prokomentarisao je pisac.

Ćosin je naglasio da knjiga “Dušanov put” nije biografska u strogom smislu te reči ali da kao i svako književno delo i ovaj roman ima biografske elemente, jer, “pisac može pisati samo o onome što poznaje”.

Konačno, veče je dodatno upriličeno čitanjem odabranih odlomaka romana Sime Ćosina, a Dejan Subakov, učitelj gitare u školi gitare “Kos i kokos”, odsvirao je dve muzičke numere tokom trajanja promocije, na početku i kraju ove večeri, zaokružujući ovaj događaj prijatnim i mekim zvukom popularnog žičanog instrumenta.

Druženje sa piscem okončano je potpisivanjem knjiga čitaocima.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.12.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin