Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

APLAUZI NA KRAJU NAJBOLJI KOMENTAR PREDSTAVE


Pozorišna predstava Amaterskog pozorišta u Srbobranu, „Šuma koja hoda“, premijerno je izvedena u subotu u sali Malog pozorišta ove subote.


Predstavu  „Šuma koja hoda“, nastalu na osnovu istoimene zbirke kratkih priča velikog Ljubivoja Ršumovića, osmislila je i režirala Lidija Stevanović, glumica i prvakinja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Tri meseca deca su pripremala predstavu sa Lidijom, a o tome koliko su te pripreme bile produktivne, najbolje su posvedočile aplauzi i osmesi srbobranske publike.

- Meni je na prvom mestu jako drago što sam upoznala ovu dečicu, nikada pre nisam radila sa ovako mladim ljudima. Najmlađi od njih ima 8 godina, a najstariji 15. Ovo je bilo veliko iskustvo za mene, a sigurna sam i za njih. Postigli su veliki uspeh u smislu vladanja na sceni, poimanja pozorišta i shvatanja glume uopšte, ali ovo je ipak početak i ima još dosta da se radi. Radili smo i na opštem obrazovanju, pričali smo o književnosti, o onome šta rade u školi, o interesovanjima, jezicima koje uče, tome šta su im želje i dr. Mnogo vremena smo, zapravo, proveli u druženju i upoznavanju. – kazala je Lidija Stevanović, dodajući:

- Tokom ova tri meseca imali smo samo dve probe nedeljno, a oni kao đaci imaju mnogo obaveza i sve to bilo je teško uklopiti ali uspeli smo. Ja sam zadovoljna i mogu da računam na njih kao jedan tim, koji može da napravi i više od ovoga. Velika je želja dece, direktorice Doma kulture i mene, da nastavimo svi zajedno sa radom, što ipak ponajviše zavisi od vremena i organizacije. Nadamo se i da ćemo se i proširiti i da će nam se pridružiti i druga deca i da će nas biti još više.

Milica Zarić, direktor doma Kulture, izjavila je da se ponosi učinkom mladih glumaca, kao i saradnjom koju je Dom kulture ostvario sa glumicom:

- Vrlo sam ponosna na mlade glumce, s obzirom na to da su imali samo tri meseca za pripreme. Ako izuzmemo oktobar mesec, u kom su vežbali dikciju, gestikulaciju, deca su za dva meseca spremila baš dobru predstavu i komentari ljudi koji su gledali predstavu jesu da je napredak vidan, da to sada više nisu amateri već pravi glumci koji znaju šta rade. Jako sam ponosnana njih jer su bili istrajni i vredni, i ono što sada mogu da najavim da oni nastavljaju sa radom i naredne godine i da će obići različite gradove po Vojvodini. Smatram, da što veći broj dece treba da vidi ovu predstavu, jer svakako imaju šta da nauče. Sam tekst, a i stihovi koje su oni govorili, veoma su poučni i to treba da se čuje.

U predstavi su glumili Milana Bajzer, Teodora Momčilović, Teodora Jojkić, Vladanka Milankov, Mihajlo Šajin, Biljana Jacić, Uglješa Surdučki i Samuel Janković. Nakon okončanja predstave, vidno uzbuđeni postignutim uspehom, mladi glumci imali su i sami šta da kažu.

- Nama je pre svega velika čast što smo dobili priliku da radimo sa Lidijom. Mnogo smo se trudili i dali sve od sebe, a verujem da sve nas ovde gluma ispunjava i čini radosnim i smatram da smo ovom predstavom dostigli veliki uspeh. – rekao je Uglješa Surdučki, a Teodora Momčilović kaže

- Napredak se definitivno vidi, ne samo kod mene nego kod svih nas. Mnogo smo naučili kroz rad sa Lidijom, kojoj bih se zahvalila, zaista, ona je za sve ovo i zaslužna. Stvarno smo za kratko vreme uspeli da se spremimo, ja sam oduševljena sve mi se jako sviđa.

Nastup koji je na publiku ostavio najviše utiska, bio je ekscentrični lik mlade Teodore Jojkić, koja kaže da joj je dodeljena uloga i više nego legla. Poput ostalih, nastupila je hrabro i bez treme prepuštajući se magiji scene u toj meri da nije dozvolila da je poremeti ni najmanji propust, iako jedan takav – s osmehom doduše – priznaje.

- Ja sam isto oduševljena svime i zadovoljna sam kako sam ovo uspela da izvedem, s obzirom na to da sam se pomalo mučila sa tekstom. Ne znam koliko je to bilo vidljivo. Deluje vrlo jednostavno kada se pročita, ali zapamtiti ga nije bilo lako pa sam morala malo da improvizujem na sceni. Nadam se da to niko nije primetio, iako će saznati kad ovo pročitaju. Morala sam da se snađem i izvedem sve do kraja onako kako sam mislila da je najbolje,  izjavila je Teodora.

Na samom kraju, obratila nam se i pijanistkinja, Biljana Jacić:

- Drago mi je što sam učestvovala u ovom projektu zato što su u njega bili uključeni neki meni dragi ljudi, moji prijatelji. Srećna sam što sam mogla da pomognem kada je u pitanju muzički deo predstave, a možda se u budućnosti i ja pronađem i u glumi.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2019.12.30   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen