Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

Promocije knjiga i dodela nagrada 28. avgusta u Spomen kući Giona Nandora


U nedelju, 28. avgusta 2016. godine u Spomen kući Giona Nandora će se održati svečanost povodom dodela priznanja i nagrada za ovogodišnji konkurs novela, kao i prevoda radova Nandora Giona na srpski jezik.


Pristigle novele ove godine je ocenjivao žiri u sledećem sastavu: Terezija Figura (glumica, Novi Sad), dr. Aniko Novak (profesor, urednik, predsednik žirija, Kanjiža), Ester Ondrejčak (urednik, Rimavská Sobota), Žolt Papišta (asistent, Novi Sad) i Ištvan Sabo Marton (pesnik, Budimpešta). Po njihovoj oceni prvu nagradu je osvojio Zoltan Šandor (Subotica), na drugom mestu je Gabor Balog (Đer, Mađarska), a treće mesto dele Pal Bejte (Kluž, Rumunija) i Jožef Vilhelm (Doroslovo). Organizatori su se ove godine odlučili da za prevod omladiskog romana Nandora Giona pod naslovom Kormorani se još nisu vratili na srpski jezik pozovu poznatog književnog prevodioca Jolanku Kovač. Ilustracije ove knjige je uradila Andrea Munjin.

           Na manifestaciji će biti promovisana i jedno od nagrađenih dela na prošlogodišnjem konkursu za najbolji omladinski roman, pod nazivom Fekete normalitás, autora Mikloša Fehera. Vizualni kontekst romana je dizajnirao mladi grafičar Endre Kinčeš. Takođe će biti prikazana i antologija, koja je nastala od najboljih prošlogodišnjih novela pod nazivom Karc – az utolsó ecsetvonás, koju krase ilustracije Edite Zerebeji Tenji, kao i tri Gionove knjige, koje su prevedene na srpski jezik (Priče o starom revolveru, O mom stricu i druge priče, Anđeosko veselje) sa ilustracijama tri umetnice poreklom iz Srbobrana Natalije Kiš, Renate Koler i Andreje Munjin. Izdavači ovih knjiga su Izdavačke kuće Forum i Prometej iz Novog Sada.

            U protekloj godini u okviru konkursa koje organizuje Spomen kuća Nandora Giona nastalo je ukupno osam knjiga na srpskom i mađarskom jeziku, od kojih se će dva pojaviti najesen.

           U programu učestvuju i Diana Munjin, Dejan Subakov i grupa za scensko kazivanje „Med i žaoka“, čiji će članovi čitati odlomak iz romana Kormorani se još nisu vratili u režiji Božane Stojković. Nakon manifestacije, koja počinje u 16 časova, zainteresovani gosti će imati priliku da se prošetaju do mesta koji se spominju i opisuju u Gionovim delima.

Organizatori čekaju sve zainteresovane.

 

P. L. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.08.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 53
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen