Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

SRBOBRAN I SRBOBRANCI


Narodna biblioteka u Srbobranu, juče je bila domaćin prikazu novog fototipskog izdanja knjige "Srbobran i Srbobranci" Toše Iskruljeva, originalno izdate davne 1938. godine.


U saradnji sa opštinom, Narodnom bibliotekom i Domom kulutue, ovaj projekat je delo Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848-1918 "Srbijanski-Srbobranski".

Gostima večeri, najpre se obratila direktorka Narodne biblioteke u Srbobranu, Eva Kiš:

- Poštovani gosti koji volite istoriju Srbobrana, drago nam je što ste došli na ovaj prikaz knjige. Postoji u biblioteci jedna knjiga koja se zove "Srbobran i Srbobranci", izdata 1938 godine, a napisao ju je Toša Iskruljev. Udruženje "Potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848-1918 "Srbijanski srbobranski"" izdali su reprint izdanje ove knjige. Dalje o toj knjizi, kako je nastala i zašto je nastala, govoriće nam Radoslav Subić, apsolvent prava; Danijel Kulačin, istoričar; i Sava Radonjić, predsednik udruženja.

Reč je potom pripala apsolventu prava, Radoslavu Subiću. On se isprva zahvalio svim prisutnima na dolasku, a potom je govorio o samoj knjizi:

- Ideja za ovo javila se pre tačno dve godine, na Svetog Vasilija Velikog. To je Sava predvideo, da uzmemo tog sveca za slavu udruženja, a takođe je i prepoznao nešto u nama dvojici. Bio je ubeđen u to da je deda preneo taj neki lokal-patriotizam na mene, videvši šta po internetu objavljujem, a Dane je opet, kao istoričar, rodoljubiv čovek. Nakon što smo osnovali udruženje, napravili smo i prvi projekat u vidu istorijske izložbe. " - rekao je apsolvent, dodajući: "Ova knjiga koju smo objavili u 500 primeraka ima svoj evropski broj. Matica srpska ju je pregledala, Narodna biblioteka takođe, i sada se nalazi u katalozima ovih dveju ustanova, kazao je Radoslav Subić, apsolvent prava, a  istoričar Danijel Kulačin,  je govorio o Toši Iskruljevu, značaju ove knjige i o istorijskom kontekstu koji je iznedrio jedan istorijski izvor kao što je to knjiga Iskruljeva.

- Toša Iskruljev se odnosio prema Srbobranu kao prema svom mestu. On više puta govori "Naš Srbobran". Njegova supruga bila je Gordana Kaćanski, ona je preminula 1925. godine i sahranjena je na srpskom Pravoslavnom groblju u Srbobranu, tako da je ova knjiga njoj posvećena. On piše od postanka Srbobrana i onda počinje polako da nas uvodi u priču o revoluciji 1848, 1849, rekao je Kulačin.  

Savi Radonjiću, predsedniku udruženja, pripala je završna reč. On je pričao o daljim planovima ovog udruženja ali i njegovim mogućnostima, dometima i ograničenjima, iskoristivši priliku da se zahvali Narodnoj biblioteci Srbobran, kao i lokalnoj samoupravi - koji su svojim sredstvima značajno pomogli ostvarenje jednog ovakvog projekta.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2020.01.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen