Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2453/srbobran-i-srbobranci/

Verzija za tampu / To ScreenviewSRBOBRAN I SRBOBRANCI


Narodna biblioteka u Srbobranu, juče je bila domaćin prikazu novog fototipskog izdanja knjige "Srbobran i Srbobranci" Toše Iskruljeva, originalno izdate davne 1938. godine.


U saradnji sa opštinom, Narodnom bibliotekom i Domom kulutue, ovaj projekat je delo Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848-1918 "Srbijanski-Srbobranski".

Gostima večeri, najpre se obratila direktorka Narodne biblioteke u Srbobranu, Eva Kiš:

- Poštovani gosti koji volite istoriju Srbobrana, drago nam je što ste došli na ovaj prikaz knjige. Postoji u biblioteci jedna knjiga koja se zove "Srbobran i Srbobranci", izdata 1938 godine, a napisao ju je Toša Iskruljev. Udruženje "Potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848-1918 "Srbijanski srbobranski"" izdali su reprint izdanje ove knjige. Dalje o toj knjizi, kako je nastala i zašto je nastala, govoriće nam Radoslav Subić, apsolvent prava; Danijel Kulačin, istoričar; i Sava Radonjić, predsednik udruženja.

Reč je potom pripala apsolventu prava, Radoslavu Subiću. On se isprva zahvalio svim prisutnima na dolasku, a potom je govorio o samoj knjizi:

- Ideja za ovo javila se pre tačno dve godine, na Svetog Vasilija Velikog. To je Sava predvideo, da uzmemo tog sveca za slavu udruženja, a takođe je i prepoznao nešto u nama dvojici. Bio je ubeđen u to da je deda preneo taj neki lokal-patriotizam na mene, videvši šta po internetu objavljujem, a Dane je opet, kao istoričar, rodoljubiv čovek. Nakon što smo osnovali udruženje, napravili smo i prvi projekat u vidu istorijske izložbe. " - rekao je apsolvent, dodajući: "Ova knjiga koju smo objavili u 500 primeraka ima svoj evropski broj. Matica srpska ju je pregledala, Narodna biblioteka takođe, i sada se nalazi u katalozima ovih dveju ustanova, kazao je Radoslav Subić, apsolvent prava, a  istoričar Danijel Kulačin,  je govorio o Toši Iskruljevu, značaju ove knjige i o istorijskom kontekstu koji je iznedrio jedan istorijski izvor kao što je to knjiga Iskruljeva.

- Toša Iskruljev se odnosio prema Srbobranu kao prema svom mestu. On više puta govori "Naš Srbobran". Njegova supruga bila je Gordana Kaćanski, ona je preminula 1925. godine i sahranjena je na srpskom Pravoslavnom groblju u Srbobranu, tako da je ova knjiga njoj posvećena. On piše od postanka Srbobrana i onda počinje polako da nas uvodi u priču o revoluciji 1848, 1849, rekao je Kulačin.  

Savi Radonjiću, predsedniku udruženja, pripala je završna reč. On je pričao o daljim planovima ovog udruženja ali i njegovim mogućnostima, dometima i ograničenjima, iskoristivši priliku da se zahvali Narodnoj biblioteci Srbobran, kao i lokalnoj samoupravi - koji su svojim sredstvima značajno pomogli ostvarenje jednog ovakvog projekta.

M.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign