Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

PET NAJBOLJIH DESTINACIJA ZA ZIMOVANJE


Za sve ljubitelje zimovanja, predlažemo vam 5 najboljih mesta od kojih je i jedno mesto u Srbiji.


1. mesto: Val Thorens (Francuska)

Ski centar Val Thorens  je odlično polazište za ljubitelje „lutanja” brojnim skijalištima Tri doline. U odnosu na druge centre, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini 2.300 m. Od njega se lako skijama dolazi do nižih skijališta Les Menuires – St. Martin, ili preći u susednu srednju dolini i skijališta Meribel i na kraju još u mondenski deo Courchevela i trećoj dolini.

Pogodan je za bavljenje svim zimskim sportovima. Nudi i bogate apres-ski sadržaje: tenis, fudbal, skvoš, stoni tenis, fitnes, saune, zabavni park za decu, bioskope…Sam Val Thorens je specifičan po tome što su po gotovo celom gradu napravljene uske, ograđene i snegom pokrivene staze koje idu paraleleno sa ulicama i koje skijašima omogučavaju šetnju gradom na skijama. Celo naselje je pešačka zona koja pruža raznolike mogućnosti za uživanje posle skijanja.

Val Thorens je prvo skijalište na kojem je sagrađena velika gondola za više od 100 ljudi. Ime te gondole je Caron, a gornja stanica je na vrhu Cime de Caron, na visini od oko 3200m, odakle se pruža nezaboravn pogled na nekoliko stotina planinskih vrhova Alpa viših od 3000 m.

Pored skijanja, Val Toren nudi i mnoge druge sadržaje i bogat noćni život. Najbolji provod je u noćnim klubovima “Malazija” i “Baramiks”, kao i u diskoteci “Andergraund”. Možete uživati i u velikom broju restorana i terena za razne sportove.

2. mesto: Chamonix (Francuska)

Chamonix, kolevka alpinizma i skijanja nalazi se u senci najvišeg vrha evropskih Alpa, Mont Blanca. Sa 4810 m nadmorske visine, masiv Mont Blanc je magnet za skijaše, planinare i sve zaljubljenike u ekstremne sportove. Duboka, glečerska dolina u kojoj je smešten Chamonix ima više ski ruta nego što deluje moguće.  Sa nekoliko skijaških područja raspoređenih na ogromnom  planinskom prostranstvu, prelepim istorijskim gradom, šarmantnim planinskim selima u dolini, Chamonix nudi ponešto za svakog, mada će skijaši  avanturisti najviše profitirati od posete ovom francuskom biseru. Koliko Chamonix znači u svetu zimskih sportova, najbolje govori činjenica da je bio odabran za mesto održavanja prvih Zimskih Olimpijskih Igara daleke 1924. godine.

Chamonix je najstarije francusko skijalište. Kako bi mogli da cene Chamonix zbog onoga što on jeste, skijaši moraju donekle da prilagode svoj stav o tome šta za njih predstavlja ski centar. Jer Chamonix nije tipičan ski centar, on se potpuno razlikuje od većine francuskih skijališta koja su građena namenski 70-ih godina 20. veka, u kojima je sve lako dostupno i grupisano u jednu kompaktnu celinu. Chamonix je više baza odakle se može krenuti u istraživanje različitih skijališta, ne samo u okviru doline Chamonix, već i u ostalim područjima koja su pokrivena Mont Blanc Unlimited ski passom. Generalno, cela oblast je prevashodno uzbudljiva za nešto bolje skijaše željne avanture i off-piste istraživanja nepreglednog prostranstva.

Dolina Chamonix se sastoji od 6 skijališta: Le Brevent, La Flegere, Les Grand Montets, Le Tour, Les Houches i Vallee Blanche. Od toga su jedino Le Brevent i La Flegere međusobno povezani žičarama, ostala područja samo putem. Skija se na visini od 1035m do 3840m nadmorske visine. Chamonix ima ukupno 147 km staza, od čega je 20% zelenih, 34% plavih, 33% crvenih i 13% crnih staza. Postoji 47 žičara i 96 topova za veštački sneg.

3. mesto: Val d’Isere (Francuska)

Val d’ Isere je mesto smešteno na 1800m nadmorske visine, a udaljeno 12 km od Tignesa. Mesto odlikuje predivan pogled na sam glečer Grande Motte i stara kamena arhitektura u skladu sa kojom moraju biti i svi novi objekti koji se grade. Održavanje Svetskog kupa, kada celo mesto vrvi od timova i posetilaca, predstavlja veliku reklamu za Val d’ Isere.

Zbog toga je mogućnost zabave bogatija ali i skuplja nego u susednom Tignesu. Od noćnih klubova valja izdvojiti “Club 21” (u kome se plaća ulaz koji uključuje i jedno piće), kao i barove “Café Face” i “L’Aventure”. Na kraju bi samo konstatovali da je Val d’Isere je zanimljivo, lijepo i skupo mesto.

Nepregledne staze, kvalitetan sneg i zadivljujući pogled na Grande Casse je jedinstven za Val d’Isère. 93 ski patrole i 450 ski instruktora se brinu o vašoj sigurnosti, a u “Snežnom vrtu” se organizuju aktivnosti na snegu za decu od 3 do 13 godina. Poseban doživljaj je večernja šetnja gradom prepunim prodavnica, kafića restorana i diskoteka koje rade do duboko u noć.

Val d’Isere je tipično i tradicionalno savojsko mestašce, dok je Tignes moderna tvorevina podređena sve većem broju ljiitelja zimskih sportova. Velike nadmorske visine i dva lednika omogućavaju skijanje od decemra do maja, a posebo je atraktivno letnje skijanje na lednicima. Ovo je regija koju odlični skijaši ne bi trebali da propuste.

4. mesto: Igls (Autrija)

Zimska idila u Austiji. Lociran u najvećem i najlepšem gradu Alpa, Insbruku, Igls nudi kombinaciju najstarijeg svetskog šarma i sadrži neke od najlepših ski staza. Za iskusnije ljubitelje skijanja, ovde se nalazi osam vrhunski pripremljenih staza, ukupne dužine od 295 kilometara.

Insbruk ima mnogo toga da ponudi pored skijanja. Ukoliko ste voljni da osetite adrenalin, vožnja boba brzinom od 100km/h će vas potpuno osvojiti. Mnogo ljudi posećuje Išgl i zbog prirodne lepote, koje nudi ovo prekrasno mesto.

Ukoliko želite da odmorite od skijanja, Insbruk nudi bogate muzeje i galerije, koji će vam dočarati istoriju ove nestvarne raskošne destinacije.

5. mesto: Kopaonik (Srbija)

Kopaonik je najveći ski centar u našoj zemlji. Ukoliko se odlučite za ovu planinu, možete pronaći sve na jednom mestu, alpsko i nordijsko skijanje, noćno skijanje itd. Ako tek učite skijanje ili imate decu koja se insteresuju za ovaj sport, postoje posebne staze za početnike. Kopaonik, poznat i kao Srebrna planina je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km.

Ukoliko na Kopaoniku nema prirodnog snega, ne brinite – zamenjuje ga veštački. Na ovoj planini ima puno mesta za skijanje poput staza Sunčana dolina, Krst, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i Krčmar. Idealna žičara sa porodice sa decom je žičara Krst, koja se nalazi pored staze Pančićev vrh. Ona ima dve staze koje su idealne za početnike.

  

Postavio: Global News dana 2020.01.17

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen