Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

SRBOBRANCI U SLAVU BOGU PLIVALI DANAS U SAVI - VIJORILA SE ZASTAVA VAŠARIŠTA U SREMSKOJ MITROVICI


Po 21. put, na reci Savi u Sremskoj Mitrovici, tradicija Bogojavljenskog plivanja za Časni krst još jednom je danas potvrdila čvrstinu vere srpskog naroda. Kako bi iskazali svoju veru, posvećenost pravoslavlju i učestvovali u takmičenju, nekolicina hrabrih i odvažnih Srbobranaca su se i ove godine uputili ka gradu na Savi.


Stariji i iskusniji Vašarišćani, Marko Janićijević, Zukić Predrag, Milan Ivkov, Petković Predrag i Marko "Džaja" Janjičić, krenuli su na put već u 08:00h, a pored ove petorke koja nam se javila, Mitrovicu je posetila i još jedna grupa, kako saznajemo, mahom mlađih Srbobranaca.

Tradicionalno plivanje za Časni krst, otpočelo je tačno u podne, nakon održane liturgije, a takmičilo se ukupno 117 učesnika, uključujući i žene i decu. Dolazilo se sa raznih strana, Crne Gore, Austrije i Republike Srpske, a učesnik koji je doputovao čak iz Moskve, odneo je pobedu.

Nakon plivanja, pripremljen je ručak, a svakom učesniku, u znak sećanja, dodeljene su po majica i medalja od drveta.

"Domaćini su bili odlični tako da ćemo i sledeće godine nastaviti tradiciju. Pošto sam se razboleo, nisam plivao ali sam išao da prisustvujem liturgiji i budem prisutan makar kao podrška mojim drugarima. Nadam se da će se ubuduće broj učesnika iz Srbobrana povećati i da ćemo narednih godina ići svi zajedno u još većem broju." - rekao je Marko Janjičić "Džaja".

Plivanje za Časni krst u Sremskoj Mitrovici organizovali su Hram Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana (Mala crkvica), Udruženje „Sveti Dimitrije“ i grad Sremska Mitrovica.

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2020.01.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen