Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

AKO SPAVATE DUŽE OD 9 SATI I VOLITE DA DREMATE DANJU PRETI VAM OPAKA BOLEST


Spavanje duže od devet sati tokom noći i dremanje više od 90 minuta tokom dana mogu povećati rizik od moždanog udara, pokazuju poslednja istraživanja.


Istraživanje je sprovedeno u Kini tokom kojeg je ispitano 31.750 osoba prosečne starosti 62 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu „Neurology“.

Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati, za 23 posto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati. Takođe, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno dremaju duže od 90 minuta za 25 posto je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nikako.

Istraživanje pokazuje i kako oni koji spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana, imaju za 85 posto veći rizik od moždanog udara.

Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.

Xiaomin Zhang, s univerziteta „Huazhong“, navodi kako ovi rezultati ukazuju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara. Dodaje kako su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promene u nivou holesterola.

– Osim toga, dugo spavanje tokom noći i dremanje tokom dana mogu ukazivati na opšte neaktivan način života što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara – ističe Xiaomin. 

Postavio: Global News dana 2020.01.21

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen