Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / GLOBAL NEWS

LEK PROTIV SVIH VRSTA RAKA


Tim sa Univerziteta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uslovima uništavaju stanice zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka, piše BBC.


Ovo otkriće, objavljeno u uglednom naučnom časopisu Nature Immunology, nije još bilo testirano na pacijentima, ali istraživači tvrde kako „ima potencijal“.

Imunološki sustav je prirodna obrana našeg tela od infekcija koja takođe napada i ćelije raka.

Naučnici su tražili „nekonvencionalne“ i neotkrivene načine na koji imunološki sustav prirodno napada tumore. Otkrili su T-ćelije (T-limfocite) u našoj krvi.

To su imunološke ćelije koje mogu skenirati telo i proceniti gde postoji pretnja našem zdravlju koju treba eliminisati. One se mogu iskoristiti za ‘napad’ na razne vrste tumora.

 

– Postoji šansa da bismo na taj način mogli lečiti sve pacijente obolele od raka. Do sad niko nije verovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju da uništi više vrsta raka – izjavio je prof. Andrew Sewell za BBC.

T-ćelije na svojoj površini imaju ‘receptore’ koje im pružaju mogućnost da ‘vide’ na hemijskom nivou. Tim iz Cardiffa otkrio je vrstu T-ćelije i njen receptor koji u laboratoriji ima sposobnost da pronađe i ubije široki spektar ćelija raka uključujući one na plućima, koži, debelom crevu, prostati, jajnicima, bubrezima i materici.

U postupku normalna tkiva je ostavljao netaknutima. Ali, kako to tačno radi još se istražuje.

– Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka – to niko nikada nije napravio – istakao je za BBC naučnik Garry Dolton.

Lečenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora doprinosi u borbi s tim bolestima.

Naučnici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-ćelija mogla voditi prema „univerzalnom“ leku za rak.

Lečenje bi počelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-ćelije bi se uzele i genetski modifikovale i tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, ‘unapređene’ stanice bi se u velikim količinama ‘uzgajale’ u laboratoriju te potom ubrizgavale u pacijenta.

Daniel Davis, profesor imunologije sa Univeziteta u Manchesteru upozorava kako je ovo tek osnovni nivo istraživanja i da naučnici nisu tako blizu proizvodnji leka za pacijente, ali ističe kako je reč o značajnom otkriću za buduće terapije, prenose mediji. 

Postavio: Global News dana 2020.01.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen