Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

BRAVO!!!


SVE što smo sinoć videli i doživeli stalo je u ovu jednu reč iz naslova. KUD BARD pokazao nam je svu raskoš folklora u estetskom smislu, kao i ogromnu dozu kreativnosti i posvećenosti onome što rade članovi ovog udruženja. Takođe smelost da iskorače iz ustaljenih šablona kada su slični koncerti u pitanju dokazali su da je KUD BARD u ovom trenutku nešto najbolje što Srbobran ima.


Hala sportova u Srbobranu bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Svetosavski koncert KUD-a BARD okupio je i staro i mlado, a svi su došli da vide šta su nam to ovaj put pripremili BARDOVCI.

Dočekali su nas uzbuđeni, ali spremni da pred publiku iznesu ono najbolje što imaju, da pokažu šta su radili na probama i još jednom pomere granicu kada govorimo o ovakvim priredbama. Upravo ono što su poručili pre koncerta manifestovali su apsolutno do kraja. Potpuno su demantovali sve one, kako su rekli, koji tvrde da je folklor samo skakanje, cupkanje i slično. Bilo je ovo sinoć mnogo više od toga. Bila je ovo kompletna predstava, umetnički sadržaj koji je mamio beskrajne aplauze i publiku doveo do neslućenih visina, kada se zahvaljujući igri ogromnog ansambla, koji je potpuno osvojio scenu i srca publike, zaboravlja na sve i prepušta se potpunom uživanju u igri i kreativnosti koje su u sinergiji bacile jedno potpuno novo svetlo na život naše zajednice i Srbobran, barem na kratko, pretvorile u prestonicu folklora. 

Upravo zato nakon koncerta dve reči koje su se najčešće čule bile su - hvala i divno.

Ukratko bio bi to komentar svega onoga što smo sinoć videli i doživeli, a videli smo mnogo toga. Ukupno oko 150 članova KUD-a BARD ponudili su nam raznovrstan program. Osim igrača, čuli smo članove pevačkih grupa, soliste, kao i orkestar koji je briljantno ispratio svaki nastup igrača i pevača. Kao gosti natupili su članovi Gradskog hora ZORA, a kako je Sveti Sava slava KUD-a svi zajedno smo prisustvovali sečenju kolača i slavskom obredu.

- Koncert BARD-a nikada nije običan koncert, on je uvek drugačiji,  jedinstven, neponovljiv i zbog toga je svima nama drago kada se okupimo oko Svetog Save da vidimo šta su to naši BARDOVCI ovaj put pripremili, rekao je otvarajući koncert predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški i bio je potpuno u pravu. BARD je još jednom zasijao u punom sjaju i prijatno iznenadio publiku, potpuno novim pristupom i smelim inovativnim igrokazom da nam svu lepotu folklora donese u jednom potpuno novom ruhu.

A sve je počelo pre 35 godina kada je ovaj KUD registrovan. Ambicioznost i vera da se radi nešto dobro i nešto što je duboko utkano u biće svih nas dovala je do ovoga što danas imamo, a to je nešto sa čim svi možemo da se ponosimo.

- Po prvi put večeras smo osim pesme i igre nastup obogatili i glumom. I za nas je ovo bio jedan novi izazov, ali pokazalo se da smo opravdali poverenje publike i da ni ovaj put nismo izneverili očekivanja, kazala je nakon koncerta Gordana Kaćanski, predsednica KUD-a BARD.

Videli smo između ostalog igre iz Banata, Gružanske igre, igre iz Prizrena, a igrao se i sirtaki...

- Ono što smo želili ovim koncertom je da pokušamo da dočaramo život našeg KUD-a. Da kroz pesmu i igru povedemo publiku sa nama na jednu našu turneju i dočaramo atmosferu koja vlada na sličnim putovanjima šta je to što nas vezuje i ujedinjuje svih ovih godina osim pesme i igre. Idejni tvorac ovog koncepta je Dragan Milivojević, naš koreograf i umetnički rukovodilac. Imali smo veliku tremu kako će to sve izgledati i na kakav će odjek naići kod publike, ali pokazalo se da smo uspeli i da se veliki trud koji smo uložili kroz pripreme isplatio. Aplauzi tokom koncerta, kao i na samom kraju su najbolji dokaz tome, reči su Zoranke Paroški zamenice predsednika KUD-a.

Ako bi smo hteli da izdvojimo vrednosti naše zajednice, ono dobro što imaju Srbobran, Turija i Nadalj, onda je svakako na samom vrhu KUD BARD. Zaslužili su to marljivim radom i istrajnošću, ali i verom da ono što čine nije uzalud. Naše je da to cenimo i prepoznajemo i upravo zato BARD zaslužuje kompletnu podršku svih nas koji živimo ovde. Oni su naši promoteri, oni čuvaju naše iskonske vrednosti i oni su naša karta za budućnost. Kao što reče jedan od učesnika - Štikla ostaje u gradu, a opanak putuje svetom.

Galeriju sa više fotografija sa Svetosavskog koncerta KUD-a BARD.možete pogledati OVDE.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2020.01.26   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 41
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen