Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/2500/iz-tamnine-u-pravoslavlje/

Verzija za tampu / To Screenview



IZ TAMNINE U PRAVOSLAVLJE


Svečanom Svetosavskom akademijom koju su pripremili učenici OŠ "Vuk Karadžić", sve škole i PU "Radost" obeležile su Savindan i na taj način nas još jednom podsetili na vrednost i veličinu dela jednog od najvećih srpskih prosvetelja i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.


Sala Malog pozorišta bila je ispunjena gotovo do poslednje stolice. Na jednom mestu bili su građani naše opštine, učenici, prosvetni radnici, bivši prosvetari, sveštenstvo, predstavnici lokalne samouprave.

Nastupili su hor OŠ "Vuk Karadžić" pod rukovodstvom nastavnice Aleksandre Šuntić i članovi dramske sekcije koji su nam zajedno sa svojim nastavnicama Natašom Mrkšić i Draganom Čokić pripremili ikrokaz posvećen živopisnom bitisanju Rastka Nemanjića i proveli nas kroz sve ono što je obeležilo život i delo Svetog Save.

- Zahvaljujem se našim učenicima i nastavnicima koji su priredbu pripremili, izdvojili su dosta vremena i uložili veliki trud. Čestitam školsku slavu Svetog Savu svim đacima, mojim kolegama prosvetnim radnicima širom zemlje Srbije, a na prvom mestu kolegama iz opštine Srbobran, kazala je u svom pozdravnom govoru domaćin, Julkica Popović - direktorka OŠ Vuk Karadžić.

Službovali su sveštenici Spske pravoslavne crkve, a akademiji je prisustvovao i sveštenik Rimokatoličke crkve u Srbobranu. Nakon obreda i sečenja slavskog kolača, koji su nakon akademije, kao i slavsko koljivo podelili učenici i prisutna publika, o Svetom Savi nadahnuto je govorio sveštenik Jovan Kezan, koji je između ostalog rekao:

- Svetom Savi i njegovim delima koja je činio za pravoslavnu crkvu, prosvetiteljstvo i nauku, dugujemo veliko poštovanje. Ako želimo da nabrojimo šta je sve Sava učinio za srpski narod, bilo bi potrebno da se okrenemo oko sebe i pogledamo u škole, crkve, domove zdravlja, sudstvo, jer on je udario temelje svim ovim važnim institucijama u srpskoj državi.

Nakon održane akademije proslava Savindana nastavljena je u holu OŠ "Vuk Karadžić" gde je za priređena svečana večera.

S.N.




Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign