Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

EKOLOZI BRANE KRIVAJU!


Pre dve nedelje objavili smo video zapis sa Rekavice u Srbobranu, koji smo dobili od Dragana Kurjačkog iz Ekološkog pokreta Srbobran. Krivaja je bila očigledno zagađena, voda neobičnog izgleda i zapenušava, a oko reke se širio neprijatan miris osoke.


Najnovije vesti u vezi sa tim su sledeće:

Ekološki pokret Srbobran podneo je prijavu za zagađenje reke Krivaje. Oni su ustanovili da se biljni i životinjski svet u ovoj reci ugrožava oticanjem osoke iz laguna farme svinja Extra farm na subotičkom putu.

Pre deset dana na lice mesta izašla je pokrajinska inspekcija za vodoprivredu. Uzorkovana je voda i dat je nalog da se pod hitno sanira mesto odakle osoka iz laguna otiče u Krivaju.

Juče, 29.januara 2020.godine, takođe po prijavi, došao je pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine da ispita navode o ugrožavanju životne sredine od strane farme svinja na subotičkom putu jer se osoka ispušta na zemljište koje se katastarski vodi kao poljoprivredno.DTD je odmah preduzeo naložene mere od strane vodoprivredne inspekcije i zatrpao mesto proboja i oticanja osoke u Krivaju.

- Zahvaljujemo se svima na brzoj i korektnoj akciji. Sada očekujemo još republičku poljoprivrednu inspekciju i njihove dalje naloge, reči su predsednika Ekološkog društva Srbobran, Dragana Kurjačkog koji dodaje:


- Bitno je da više nema prelivanja osoke u Krivaju osim mogućnosti da se direktno upumpava cevima ili da nivo osoke toliko naraste da preliva nasipe. No, to sad možemo lako kontrolisati jer je maltene napravljen put oko cele farme da se može i peške i kolima sve obići bez problema što ćemo i činiti. Molimo sve građane da ukoliko primete negde da postoji ulivanje osoke u Krivaju, odmah nas obaveste kako bi smo mogli da reagujemo.

S.N.

Foto: Ekološki pokret Srbobran

  

Postavio: Administrator dana 2020.01.30   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin