Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

POŠUMLJAVANJE BELJANSKE BARE - ZASADJENO 200 SADNICA HRASTA!


Na inicijativu sva tri Saveta Mesnih zajednica u našoj opštini danas se na Beljanskoj bari (ušće Beljanske i Velikog bačkog kanala) okupilo i staro i mlado, a povod je bio sadnja 200 mladih sadnica hrasta. Beljanska bara, ako sve bude kako treba, zahvaljujući ovoj akciji dobiće lep šumarak, koji će značajno oplemeniti ovaj zaštićeni park prirode.


Veliki broj članova raznih udruženja i klubova, ali i pojedinaca okupio se danas prepodne na Beljanskoj bari. Svi su došli sa jednim ciljem, da se ovaj park prirode učini još lepšim i da se posadi šumarak koji će činiti 200 hrastova.

U izjavi za medije, Ninoslav Jokanović, predsednik Saveta MZ Srbobran i Miloš Jovanović, predsednik Saveta MZ Turija su kazali:

- Cilj ove akcije je očuvanje i poboljšanje životne sredine, kao i da direktno uključimo naše sugrađane u rešavanje ovog kompleksnog višedecenijskog problema, gde se svi zajedno borimo da održimo prirodu i da joj pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Za ovaj ambiciozan poduhvat se prijavio veliki broj ljudi, prvenstveno dece, sa jednim veoma odgovornim stavom ka životnoj sredini. Uputili smo inicijativu lokalnoj samoupravi i Javnom komunalnom preduzeću 'Graditelj', koji su nam izašli u susret i obezbedili nam 200 sadnica hrasta, koje smo danas zasadili ovde, u okviru Parka prirode 'Beljanska bara'. U akciju sadnje smo pozvali sve građane i zaista ih se mnogo odazvalo. Došli su zdravstveni radnici, prosvetari, privatni preduzetnici, sportski kolektivi mnogih klubova iz opštine, došlo je dosta dece... Kao što se zna ovo nije prva ovakva akcija, već su dve realizovane krajem prošle godine. Prvo smo na Vašarištu posadili oko 4.000 stabljika, a zatim je i u Kaću, u saradnji sa Udruženjem građana 'Naša priča', uz igralište posađeno još 200 mladih stabala, rekao je Jokanović, a njegov kolega Jovanović je dodao:

- Ova parcela uz most u Turiji, na obali kanala, a tačno preko puta Parka prirode 'Beljanska bara', bila je idealan izbor za realizaciju akcije pošumljavanja. Drago mi je da vidim da je u najvećem broju, onih koji su se odazvali našem pozivu, bila omladina. Želeli su da učestvuju u akciji i zajednički smo posadili 200 sadnica hrasta. Ova buduća šumica i jeste sađena za te mlade ljude, za njihovu zdraviju budućnost i za zeleniju budućnost cele opštine. Smatramo da je naša okolina izuzetno siromašna kada su u pitanju šume i zelenilo uopšte, zato smo i odlučili da poradimo na tamo. Ova akcija je samo jedna od mnogih koje će biti realizovane, a pozivam građane da se obrate svojoj Mesnoj zajedici i daju ideje, koji bi to još prostori bili adekvatni za pošumljavanje. Rado ćemo razmotriti svaki predlog i ozeleniti površinu, ako to uslovi dozvoljavaju.

Akciju je među mnogima podržao i Plavi krug. Njihovi aktivisti su danas omogućili svim učesnicima ove akcije da provere pritisak, izmere šećer i na taj način dali svoj doprinos očuvanju i prevenciji zdravlja. Mnogi učesnici današnje akcije pošumljavanja, nakon sadnje stabala, sa kesama u rukama obišli su Beljansku baru celom dužinom Staze zdravlja i pokupili smeće.

S.N.

Foto: A.B.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2020.02.01   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin