Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

PREVENCIJA NASILJA EDUKACIJOM


U Velikoj sali SO Srbobran, u subotu, održana je tribina o vršnjačkom nasilju. Tribinu je organizovalo udruženje "Srbobranska inicijativa mladih" u saradnji sa Domom kulture u Srbobranu, osnovnim školama na teritoriji opštine Srbobran i lokalnom samoupravom.


U pitanju je prva tribina u nizu drugih edukativnih tribina, planiranih za ovu godinu.

Master sociolog, Biljana Čubra, govorila je o ovoj značajnoj temi, tvrdeći da je vršnjačko nasilje u osnovnim školama, a pogotovo u razredima od VI do VIII, u porastu.

- Razna istraživanja koja su radena na temu vršnjačkog nasilja pokazuju da ono postaje ozbiljan problem sa kojim se naše društvo susreće. Smatram da je veoma važno pogotovo u uzrastu učenika osnovne škole da se izvrši prevencija, koja počinje edukacijom. Važno je sa učenicima raditi radionice, predavanja ali isto tako i sa njihovim roditeljima, školom i drugim osobljem. Ukoliko se o nasilju govori i ukoliko se mere preduzmu na vreme, ono se sigurno može makar smanjiti ako ne i potpuno sprečiti. Deca koja osećaju bilo kakvu vrstu nasilja treba da porazgovaraju sa svojim roditeljima i osobljem u školi jer ukoliko se o nasilju ćuti ili se osoba stidi da kaže da joj se tako nešto dešava ili smatra da ce naići samo na nerazumevanje, to je dodatni problem. Vršnjacko nasilje postaje naša svakodnevnica i takođe mislim da i škola treba da prilagodi program prevencije vršnjackog nasilja kroz neke radionice, dodatne edukacije ili časove građanskog vaspitanja - što bi možda u značajnoj meri dovelo do smanjenja vršnjačkog nasilja, izjavila je Čubra, dodajući:

- Žrtva može da bude svako, ne postoji neki obrazac. Najčešće se za žrtve biraju mirna, tiha, povučena deca koja se po nečemu izdvajaju od svojih vršnjaka. Kao nasilnici se obično javljaju oni koje na to možda podstiče atmosfera u porodici ili školi. Kod takve dece izražena su antisocijalna ponašanja i nasilnici nekad i ne znaju da je to što rade loše, već je to obrazac koji su oni videli prethodnog kod drugog, starijeg brata ili roditelja na primer, a oni su taj obrazac potom usvojili.

Biljana se osvrnula i na problem društvenih mreža, te na nasilje koje se dešava na njima.

- Vršnjačko nasilje na internetu dobija sve veće razmere. Mislim da je važno učenicima približiti i taj momenat. Vređenje nekoga na društvenim mrežama, a pogotovo objavljivanjem klipova na youtube kanalima i slično što deca shvataju kao šalu, to svakako može da ostavi velike posledice, kao što je to bilo u slučaju Alekse Jankovića koji je izvršio samoubistvo, koje može biti krajnji ishod takvog ponašanja.

U sklopu tribine, svim prisutnima dodeljeni su bedževi sa parolom "Drug za druga" i medenjaci koje su pripremile članice udruženja "Ruka spasa".

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2020.02.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen